ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÏ ÁÐÏ ÔÇÍ ÓÇÌÅÑÉÍÇ ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÏÕ ÌÅÔÁÖÏÑÙÍ ×ÑÉÓÔÏÕ ÂÅÑÅËÇ ÓÔÏ ÊËÅÉÓÔÏ ÃÇÐÅÄÏ ÔÏÕ ÓÐÏÑÔÉÍÃÊ (EUROKINISSI/ ÂÁÚÏÓ ×ÁÓÉÁËÇÓ)

Στην παραδοχή – “αποκάλυψη βόμβα”  ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υφυπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιο Πιτσιόρλα, προχώρησε ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης στην εξεταστική επιτροπή.

Όπως είπε ο κ. Ρουμπάτης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα επειδή, όπως είπε, διαπραγματευόταν την πώληση ελληνικών νησιών σε εταιρεία ξένων συμφερόντων, στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος.

Ο κ. Ρουμπάτης, προκειμένου να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της Εξεταστικής χάρτες τής υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ. ακτογραμμή -πρόκειται μάλλον για τη Ζάκυνθο), ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση, μιλώντας του για τεχνοκράτη, ο οποίος του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση (η οποία τελικά διεκόπη με την υπουργοποίηση του κ. Πιτσιόρλα).

Ο κ. Πιτσιόρλας έγινε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στις 5/11/2016, ωστόσο η παρακολούθησή του συνεχίστηκε «από αβλεψία» των Υπηρεσιών κατά ένα μέρος του τελευταίου διμήνου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος), κατά το οποίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.

Η δήλωση του Γιάννη Ρουμπάτη

Σε δήλωσή του, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης αναφέρει:

«Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες άγνωστοι σε εμένα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσής μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”.

Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και, αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.

Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.

Ουδέποτε επίσης στην κατάθεσή μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφάλαια» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο. Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι.

Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα.

Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης, η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένο στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα».

Βουλευτές ΝΔ: Οσμή σκανδάλου, βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας διετέλεσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και ορίστηκε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2018. Όπως αναφέρουν πηγές, εξακολουθούσε να διατηρεί την απόλυτη εμπιστοσύνη του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα τον αναβάθμισε, δίνοντάς του τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας.

Βουλευτές της ΝΔ, πάντως, έκαναν λόγο για σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Όπως ανέφεραν, φαντάζει αδιανόητο ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματεύεται την πώληση τριών ελληνικών νησιών, έκτασης 15.000 στρεμμάτων, σε εταιρεία αλλοδαπών συμφερόντων που ο ίδιος φέρεται να ήταν διαχειριστής και να μην «ιδρώνει» το αυτί του Αλέξη Τσίπρα μόλις του γνωστοποιείται το σκάνδαλο.

«Δεν πρόκειται απλά για οσμή σκανδάλου, αλλά για βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζουν.

Η εισαγγελέας δεν θα δεχόταν την επισύνδεση Ανδρουλάκη χωρίς τεκμηρίωση

Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Ρουμπάτης απάντησε και σε ερωτήματα για τις αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας είχε στην κατοχή του απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, λέγοντας πως «μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι».

Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε πως δεν ισχύει το απόρρητο στην επιτροπή και υιοθέτησε την άποψη Βενιζέλου ότι επισύνδεση σε βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι νόμιμη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλα τα σημαντικά ζητήματα, άλλοτε προφορικά και άλλοτε με σημείωμα, και επισήμανε πως ο ίδιος ενημέρωνε τον κ. Τσίπρα για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε στην υπηρεσία.

Για τα αρχεία των επισυνδέσεων φέρεται να παραδέχθηκε ότι καταστρέφονται όταν γεμίζει ο δίσκος στον οποίο βρίσκονται, αλλά εκτίμησε πως υπάρχουν και γραπτές σημειώσεις.

Όπως σημείωσε, το υλικό καταστρέφεται ύστερα από δύο χρόνια και, αναφερόμενος στην υπόθεση Ανδρουλάκη, εκτίμησε πως θα πρέπει για να δικαιολογηθεί να υπάρχει τόμος πληροφοριών, εξάροντας την εισαγγελέα Β. Βλάχου, η οποία, όπως είπε, έχει εμπειρία και δεν θα δεχόταν την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο διοικητής της περιόδου 2015-19 φέρεται να είπε πως ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και πως λίγοι είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επισήμανε πως επί της θητείας του δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, από ιδιώτη ή κρατικό φορέα. Ωστόσο, φέρεται να υπέπεσε σε αντίφαση καθώς, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, είπε πως υπήρχαν πληροφορίες για spyware, τις οποίες η υπηρεσία έψαξε αλλά δεν βρήκε κάτι.

Ο κ. Ρουμπάτης έκανε ακόμα, ειδικά αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο όπως φέρεται να είπε, εργαλοιοποιεί η Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ορθές τις κινήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπισή τους.

Πιθανόν εκτός ελληνικής επικράτειας η παρακολούθηση του ΚΚΕ

Ο κ. Ρουμπάτης σε ό,τι αφορά την υπόθεση παρακολούθησης στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε εμπλοκή της ΕΥΠ, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.

Η κατάθεση του κ.Ρουμπάτη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30.