– «Δεν είστε εχθρός μου κ. Τσίπρα, εχθρός μου είναι ο κορωνοϊός» είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «υγειονομικό σαμποτάζ».-

– «Πείτε μου ποια άλλη αντιπολίτευση στην Ευρώπη στηρίζει τις διαδηλώσεις». –

– Αλ. Τσίπρας: «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης κύριε Μητσοτάκη”.-

 

Σε μια οξύτατη συζήτηση, που δεν είχε να προσφέρει κάτι χρήσιμο αυτή την ώρα στην κοινωνία και στη χώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκαν σε κορώνες και κραυγές με αλληλοκατηγορίες για υποκρισία και ψεύδη στην προσπάθειά τους να πείσουν τα κομματικά ακροατήρια.

Την αρχή έκανε ο κ. Τσίπρας εκτοξεύοντας 17 κατηγορώ εναντίον του κ. Μητσοτάκη, θέλοντας να εντυπωσιάσει με συνθήματα από το βιβλίο του Εμίλ Ζολά, αλλά όπως φαίνεται δεν κατάφερε να αποσείσει την κατηγορία ότι ο ίδιος και το κόμμα του  υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις και συμπορεύονται με μπαχαλάκηδες και χουλιγκάνους, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για συμπόρευση με τον Ρουβίκωνα και τους μπαχαλάκηδες κάνοντας λόγο για «υγειονομικό σαμποτάζ» της χώρας και εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το κόμμα του είναι πίσω από τις διαδηλώσεις και θέλει νέους «αγανακτισμένους».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που του υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για την αστυνομική βία και στο «κατηγορώ» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ανέβηκε πρώτος στο βήμα, σημείωσε: «Σας επιστρέφω το κατηγορώ, εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό».

 

Μητσοτάκης: “Μέτρησα 17 κατηγορώ”

 

Ολομέλεια βουλής 12/3/21: Μητσοτάκης: "Μέτρησα 17 κατηγορώ"

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την ύφεση 8,2% στη χώρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στην πανδημία και ακόμα καλύτερα στην οικονομική κρίση.

Η απάντηση Μητσοτάκη για την οικονομία

Ολομέλεια βουλής 12/3/21: Μητσοτάκης: Η απάντηση Μητσοτάκη για την οικονομία

 

«Αναφερθήκατε» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Ποιος όμως είναι ο δείκτης κ. Τσίπρα; Ένα μέτρο σύγκρισης και μόνο μπορεί δυστυχώς να υπάρξει και είναι ο αριθμός συμπολιτών μας που έχασε την ζωή του σε σχέση με άλλες χώρες. Εκεί η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση και είναι ανεπίτρεπτο σε μια εποχή που επιχειρεί η χώρα να ανοίξει την επιρροή της και να χρησιμοποιήσει την καλή της πορεία, για να προσελκύσει τουριστες, να έρχεστε εσείς και να αμφισβητείτε αυτή την πορεία. Αν η Ελλάδα ήταν στον μέσο όρο της ΕΕ, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7.000 συμπολίτες μας. Το πετύχαμε όλοι μαζί».

 

Μητσοτάκης: “Η πανδημία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο”

 

Ολομέλεια βουλής 12/3/21: Μητσοτάκης: "Η πανδημία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο"

 

«Πώς έρχεστε λοιπόν και λέτε ότι, επειδή αποτύχαμε οικτρά στην πανδημία, εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος; Δεν έχετε αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης να δείτε τη μεγάλη εικόνα και τα πραγματικά δεδομένα και να ακυρώνετε μια προσπάθεια που είναι όλων των συμπολιτών μας, που με μεγάλη προσπάθεια κάθονται στα σπίτια τους. Τι θα κερδίσετε; Θα ζημιώσετε εμένα ή την κυβέρνηση, όταν λέτε ανεριθρίαστα τέτοια ψέματα» σημείωσε.

Μητσοτάκης: “Όχι, δεν αποτύχαμε κ.Τσίπρα”

Ολομέλεια βουλής 12/3/21: Μητσοτάκης: "Όχι, δεν αποτύχαμε κ.Τσίπρα"

 

«Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και το λέτε. Λέτε ότι αποτύχαμε στην πανδημία και είναι ψέμα. Ρωτήστε τους συμπολίτες μας και την εμπειρία τους. Αυτή είναι νίκη της Ελλάδας και όχι της κυβέρνησης και όταν την ακυρώνετε, έρχεστε αντιμετωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στην εμπάθεια και τον διχασμό. Τα ίδια λέγατε και για την οικονομία. Λέγατε ότι έχουμε την χειρότερη ύφεση. Η ύφεση είναι 8,2% λίγο πάνω από τον μέσο όρο. Είμαστε καλύτερα από Ισπανία, Ιταλία» υπογράμμισε.

Νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να «ψαρέψει» στα θολά νερά της πανδημίας, προκειμένου να δημιουργήσει νέες «πλατείες» και νέους «αγανακτισμένους».

Τον κάλεσε επίσης να υποδείξει ποιο κόμμα αντιπολίτευσης στην Ευρώπη στηρίζει τις διαδηλώσεις.

«Μόλις χθες ανακοινώσαμε νέα οικονομικά μέτρα, που εσείς χαρακτηρίσατε χάντρες στη μεσαία τάξη. Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της προκαταβολής των 3 πρώτων επιστρεπτέων είναι χάντρες; Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω αν νομίζετε ότι σας πιστεύουν και επειδή έχετε βεβαρημένο παρελθόν. Δεν είμαι εγώ όμως αυτός που θα σας υποδείξει τι να κάνετε. Εχουμε μπροστά μας κάποιες δύσκολες εβδομάδες, ώστε να χτίσουμε τείχος εμβολιασμού και να φέρουμε την κάμψη του 3ου κύματος και να ανοίξουμε την οικονομία μας με ασφάλεια» υπογράμμισε.

«Ξέρω ότι οι επιτυχίες σε αυτή την συγκυρία εύκολα μειώνονται και οι αποτυχίες μεγεθύνονται. Ένας χρόνος πανδημία πράγματι μας έχει κουράσει. Την αγωνία του επιχειρηματία, του φοιτητή και του νέου του 17χρονου, που δεν φανταζόταν την τελευταία σχολική χρονιά με αυτό τον τρόπο. Θα ήθελε να είναι παρών το σχολείο. Καταλαβαίνουμε την δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Ολοι έχουμε λόγους να παραπονεθούμε. Η αγανάκτηση όμως δεν μπορεί να είναι τυφλή. Ο εχθρός είναι ένας. Δεν είστε εσείς κ. Τσίπρα. Ο εχθρός μου είναι η πανδημία. Και σε αυτές τις στιγμές είναι αναγκαία η ενότητα, η αλληλεγγύη και η ωριμότητα. Αυτό είναι το ζητόυμενο. Τι γίνεται λοιπόν εδώ; Τι γίνεται στην Ελλάδα;».

Μητσοτάκης: “Δεν είστε εχθρός μου κ.Τσίπρα”

Ολομέλεια βουλής 12/3/21: Μητσοτάκης: "Δεν είστε εχθρός μου κ.Τσίπρα"

 

«9/2 είχαμε 1.400 κρούσματα. 9/3 3.000 κρούσματα. Αυτές τις δύο στιγμές δεν τις ενώνει απλά ο διπλασιασμός κινδύνου, αλλά και η συμπεριφορά συγκεκριμένου πολιτκού αρχηγού, που είπε ότι «δέχεται το ρίσκο της διασποράς του κορωνοϊού από τις συγκεντρώσεις. Και σήμερα επιμένετε να διοργανώνετε πορείες και συγκεντρώσεις. Το κάνετε στην κορύφωση της πανδημίας».

«Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα όπως αυτή του πανεπιστημίου Χουμπολντ για να κατανοήσουμε ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις χωρίς μασκες είναι καταστάσεις υπερμετάδοσης. Αν συμφωνείτε, τότε θα πρέπει να ισχυριστείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας που εμείς σεβόμαστε και δεν απογορεύσαμε συγκεντρώσεις. Πρέπει λοιπόν να μας πείτε ότι το αγαθό διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της υγείας. Όταν καλείτε σε συγκεντρώσεις, αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν τα κρούσματα και να πιεστεί το ΕΣΥ. Δεν είναι ο μόνος λόγος οι συγκεντρώσεις για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αναρωτιέμαι αν αυτή η συμπεριφορά του κ. Τσίπρα είναι υπεύθυνη».

«Θα σας προσάψω ότι επιχειρείτε να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την κούραση των πολιτών. Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά νεοαγανακτισμένους. Να ψαρέψετε τα ίδια συνθήματα που σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ, κράτος αυταρχισμού, επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρπσπάθεια του κ. Τσίπρα να βάλει ταμπέλες. Για να περιγράψεις μια κατάσταση πρέπει να την κατανοήσεις. Το πρόβλημα είναι άλλο: αφού η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να εκφράσει ουσιαστική πρόταση επιλέγει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

«Πείτε μου αν γνωρίζετε ένα κόμμα της ΕΕ που στηρίζει ανοικτά δημόσιες συγκεντρώσεις. Ολες οι αντιδράσεις που βλέπω είναι από περιθωριακά κόμματα, αρνητές μάσκας, εμβολίων και μέτρων προστασίας. Υποδείξετε μου σε ποια χώρα η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει ανοικτά δημόσιες συγκεντρώσεις, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να μετέχουν στη διασπορά του ιού».

Μητσοτάκης: “Ζητάω συγγνώμη και για εμάς και για εσάς”

Ολομέλεια βουλής 12/3/21: Μητσοτάκης: "Ζητάω συγγνώμη και για εμάς και για εσάς"

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τις πορείες για τον Κουφοντίνα και με το πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Ακόμα, τον κατηγόρησε για «υγειονομικό σαμποτάζ» της χώρας, ενώ ζήτησε συγγνώμη απ’ όλα τα θύματα αστυνομικής βίας τώρα και στο παρελθόν.

«Αφήνω την αξιωματική αντιπολίτευση να αναζητήσει την ταυτότητά της» υπογράμμισε, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσβάλλει το 32% που τον εμπιστεύθηκε στις εκλογές και επιστρέφει ολοταχώς στο 3% του DNA του κόμματός του.

«Μην βάλετε φωτιά στο δρόμο, αλλά στην σκέψη σας» κάλεσε τους νέους ο πρωθυπουργός, ενώ είπε ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας δεν γίνεται να ακούγονται φωνές για επιστροφή στον διχασμό της δεκαετίας του ’50. «Λύσαμε τις διαφορές μας με την Ιστορία εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε, ενώ είπε ότι η ΝΔ ήταν που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και ο Παύλος Μπακογιάννης. «Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα της δημαγωγίας, να αλλάζουμε το όνομα των λέξεων» επισήμανε.

Για «δικτατορία του κορωνοϊού» μιλάει το ακροδεξιό AfD στη Γερμανία και καλεί σε διαδηλώσεις, είπε, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπορεύεται με τον Ρουβίκωνα και τους μπαχαλάκηδες.

Αλ. Τσίπρας: 17 κατηγορώ κατά Μητσοτάκη

«Επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας την ένταση και τον διχασμό» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό – «Έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε την ενότητα» – «Σας ζητάμε να μην γίνει ήρωας ένας απεργός πείνας τρομοκράτης δολοφόνος» είπε για τον Κουφοντίνα κατά τη δευτερολογία του

Με τις λέξεις “σας κατηγορώ”, που τις επανέλαβε 17 φορές εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την διαχείριση της πανδημίας και το κλίμα πολιτικής πόλωσης επικέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας το ενδιαφέρον της ομιλίας του κατά  την σκληρή μονομαχία στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη των πρόσφατων επεισοδίων στην κυβέρνηση με την κατηγορία ότι και επιδιώκει την ένταση και την ενορχηστρώνει, προκειμένου να κρύψει την πλήρη αποτυχία των πολιτικών της.

«Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να «διαβάσει» σωστά την οργή της κοινωνίας» και να «ζητήσετε μια συγγνώμη». Μάλιστα με την φράση «κύριε Μητσοτάκη, την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε», θέλησε να προβλέψει ότι παρά τα γκάλοπ, ακόμη και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές αρχίζουν και αγανακτούν με τα τελευταία γεγονότα, να νιώθουν ανασφάλεια, για το τώρα και την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Στη δευτερολογία του, δε, ανέβασε τους τόνους, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σεβαστεί τους αγώνες της δημοκρατικής παράταξης. Ζήτησε να μην γίνει ήρωας ένας απεργός πείνας τρομοκράτης δολοφόνος, όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

H αρχή του “κατηγορώ” του Α.Τσίπρα

Ολομελεια βουλης 12/3/21: Τσιπρας: H αρχή του "κατηγορώ" του Α.Τσιπρα

 

«Υποσχεθήκατε ασφάλεια και ζούμε σε καθεστώς ανασφάλειας. Η κοινωνία είναι οργισμένη από την αποτυχία σας σε πανδημία και οικονομία. Δεν ζητάτε ενότητα, ζητάτε σιωπή, να μη μιλάει κανείς. Φοβάστε αυτά που ενώνουν τους Έλληνες, είναι ενωμένοι στο ότι δεν εμπιστεύονται μία κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα. Έχετε απέναντι μία ολόκληρη κοινωνία που ασφυκτιά και χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ όποιον σας κάνει κριτική», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας για να καταλήξει στην δική τους παραδοχή ότι: «Αυτοί που κατέβηκαν στη Νέα Σμύρνη είναι άνθρωποι που σας ψήφισαν και τους έχετε διαψεύσει. Δεν μπορείτε πια, θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες».

Το “κατηγορώ” για την οικονομία

Ολομέλεια βουλης 12/3/21: Το "κατηγορώ" για την οικονομία

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι ο αρχηγός τους κατάφερε να «αποκαλύψει» τις πραγματικές προθέσεις και στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να πείσει τους πολίτες ότι είναι η κυβέρνηση που καλλιεργεί την ένταση και τον διχασμό. «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση», υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη εκτιμώντας ότι οι πολίτες αρχίζουν και δυσανασχετούν μετά από το πολύμηνο αναποτελεσματικό απαγορευτικό και από το ότι, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, από την επιλογή της κυβέρνησης να μοιράζει χάντρες στην μεσαία τάξη.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας απέφυγε τις απαντήσεις που έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετικά με την στάση του κόμματός του μπροστά στην ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας με τη συμμετοχή ή την κινητοποίηση διαδηλώσεων. Δεν μίλησε για τα «ενσταντανέ» με τα τρικάκια του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το “κατηγορώ” για την παραβίαση του lockdown

Ολομέλεια βουλής 12/3/21: Το "κατηγορώ" για την παραβίαση του lockdown

 

Βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν να εμφανιστεί ως ο εκφραστής των αγωνιών του μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας για την εποχή μετά τον κορωνοϊό. Γι αυτό και απευθύνθηκε όχι μόνο στους νέους και τις νέες, στον φοιτητικό κόσμο -όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει δημοσκοπική δύναμη- αλλά και στη μεσαία τάξη, στους μικρομεσαίους, στους ανθρώπους του λιανεμπορίου και της εστίασης που πλήττονται από την «παράταση» της επιδημιολογικής κρίσης στο επαγγελματικό τους πεδίο.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Στη δική του δευτερολογία, ο πρωθυπουργός μίλησε για την υγειονομική κρίση. Αποκάλεσε «ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα, από τη στιγμή που επιμένει να λέει ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας.