Επίθεση Τζανακόπουλου στον Μητσοτάκη

και απάντηση για “αθλιότητες”

Εκτράχυνση του πολιτικού βίου σε ακρότητες με ανακοινώσεις και δηλώσεις για επιστροφή στην εποχή της αποστασίας του 1965 έχει πυροδοτήσει η κατάσταση, που επικρατεί στο κόμμα των ΑΝΕΛ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να καταφεύγει σε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και να απαντά η Πειραιώς ότι πρόκειται για αθλιότητες.
Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης δεν τιμά την πολιτική ζωή της χώρας και προμηνύει εντάσεις τους επόμενους μήνες, που πιθανόν να οδηγήσουν σε άκραίες καταστάσεις, την ώρα που υπάρχουν ανοιχτά μεγάλα εθνικά θέματα.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση Τζανακόπουλου για “συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες.»  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη ως “πολιτικό υπερασπιστή και συνομιλητή φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων” και προσθετει: “Νομίζει έτσι, θα καταφέρει να οργανώσει ένα νέο 1965, μια νέα αποστασία”.
Την ίδια ώρα όμως, που ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρεται σε δράση “ακροδεξιών περιθωριακών οργανώσεων” σημειώνεται η επίθεση κουκουλοφόρων στο γραφείο του βουλευτή Κων. Κατσίκη στο γραφείο του, την ευθύνη της οποίας αναναμβάνει ο “Ρουβίκωνας”.

Η δήλωση Τζανακόπουλου

Στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας τονίζονται μεταξύ άλλων  και τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται ένα συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες. Οι επιθέσεις αυτές υποδαυλίζονται και υποστηρίζονται από ολιγαρχικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μερίδα του κίτρινου ακροδεξιού Τύπου που έχει αναλάβει εργολαβία το εμπόριο δήθεν πατριωτισμού. Τα περιστατικά αυτά έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και του φασιστικού παραληρήματος του χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση κατά την πρόσφατη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Η Νέα Δημοκρατία κατά τα άλλα ευαίσθητη στα φαινόμενα βίας φαίνεται, ότι όχι μόνο δεν θέλει να καταδικάσει τις επιθέσεις στους βουλευτές και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αντίθετα: Με τη στάση της ηγεσίας της και τις εθνικιστικές και προκλητικές τοποθετήσεις βουλευτών της νομιμοποιεί και προσφέρει πολιτική κάλυψη σε αυτές τις πρακτικές.

Η φιλελεύθερη μάσκα του κ. Μητσοτάκη έχει πέσει εδώ και καιρό. Οι επιλογές του έχουν μετατρέψει τη ΝΔ σε ουρά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών περιθωριακών οργανώσεων. Σε ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει πλέον με την μετριοπαθή κεντροδεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε λίγες εβδομάδες και υπό την καθοδήγηση της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας στην οποία έχει παραδώσει τα κλειδιά της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να εκφυλίσει το κόμμα του μετατρέποντάς το σε πολιτικό υπερασπιστή και συνομιλητή φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων. Νομίζει έτσι, θα καταφέρει να οργανώσει ένα νέο 1965. Μια νέα αποστασία. Υποτιμά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού. Υποτιμά όμως και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Θέλουμε, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη, ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να πορεύεται με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσει να πορεύεται για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.»

Νέα Δημοκρατία: Πανικόβλητη η κυβέρνηση

«Πανικόβλητη και απελπισμένη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως «εισπράττοντας σε όλα τα μέτωπα την αγανάκτηση και την περιφρόνηση των πολιτών, καταφεύγει σε συκοφαντίες και λάσπη».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει: «Το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στο σημείο να αναφερθεί σε δήθεν “ανοιχτά θέματα με τη Δικαιοσύνη” του αρχηγού της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας μια ακόμη παρακρατική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακαλύπτει εχθρούς σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα οποία απροκάλυπτα συναλλασσόταν. Για ένα πράγμα να είναι βέβαιοι. Τα σχέδια και οι αθλιότητές τους δεν θα περάσουν. Οι ίδιοι θα καταρρεύσουν και όχι η χώρα».