Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.
Οι 51 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».
Ακολούθως εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής, τρεις από τη ΝΔ και ένας από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Δεν εξελέγησαν αντιπρόεδροι της Βουλής από τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων.
Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
Η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους
Η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων ακολούθησε στην Oλομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, αλλά σε ψηφοδέλτια αυτή τη φορά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές δήλωσαν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.
1ος αντιπρόεδρος Ιωάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ): εξελέγη με 269 ψήφους (30 «παρών»)
2ος αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ): εξελέγη με 269 ψήφους (30 «παρών»)
3ος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ): εξελέγη με 269 ψήφους (30 «παρών»)
4η αντιπρόεδρος Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ): εξελέγη με 270 ψήφους (30 «παρών»)
5ος αντιπρόεδρος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ): εξελέγη με 270 ψήφους (30 «παρών»)
6ος Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ): εξελέγη με 269 ψήφους (31 «παρών»)
7ος Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες): έλαβε 25 ψήφους, 275 «παρών» και δεν εκλέγεται
8ος αντιπρόεδρος Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): εκλέχθηκε με 256 ψήφους (44 «παρών»)
9ος Γιώργος Αποστολάκης (Νίκη): έλαβε 31 ψήφους και 269 «παρών» και δεν εξελέγη
10ος Μιχαήλ Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας): 95 ψήφους, 205 «παρών» και δεν εξελέγη
Οι κοσμήτορες και οι γραμματείς
Για το αξίωμα των κοσμητόρων εκλέχθηκαν οι βουλευτές:
Από την ΚΟ της ΝΔ, οι κ.κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.
Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα εξελέγη η κ. Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο κ. Πέτρος Παππάς.
Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για το αξίωμα του γραμματέα εξελέγη ο κ. Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.
Στους βουλευτές είχαν διανεμηθεί τέσσερα ψηφοδέλτια: ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του α’, του β’ και του γ’ αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπόλοιπων προτεινόμενων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινόμενων για τα αξιώματα των κοσμητόρων, και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινόμενων για γραμματείς.
Η ψήφος ήταν «ναι» ή «παρών», δεν υπήρχε τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο ο βουλευτής έπρεπε να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει.
Κ. Τασούλας: Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας
Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του Κοινοβουλίου έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.
Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν, από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.
Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας, ούτε περιττής καταπονήσεως, ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:
«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του Κοινοβουλίου, που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.
Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την Ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω, και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».