Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επιβεβαίωσε τα όσα ε΄χαν ειπωθεί νωρίτερα για την φορολογική πολιτική του κόμματος και γι ατηνκλιμακωτή φορολόγηση των μερισμάτων εταιρειών. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μάντζιος διευκρίνισε:

«Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.

Επίσης, προτείνουμε τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα».

Για τη φορολόγηση των μερισμάτων

«Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση, ως εξής:

Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%

Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται -ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%

Αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.

Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους» δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, και τόνισε:

«Καλούμε τον κ. Σκέρτσο να μας απαντήσει:

-Πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση -και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

-Πώς και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

-Για ποιον λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026, με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

-Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρυσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποια είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;»

Ουδέν ζήτημα για την Χρονοπούλου

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την κυρία Χρονοπούλου. Είναι lapsus linguae. Το διευκρίνισε η ίδια σε άμεσο χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται πως η Ελένη Χρονοπούλου το βράδυ της Δευτέρας έκανε λόγο για αυξήσεις και μειώσεις φόρων, προκαλώντας αίσθηση. Ωστόσο, αργότερα έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter πως έκανε… σαρδάμ.

«Καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι στην τοποθέτησή μας στα δημόσια πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι αξιολογούμαστε καθημερινά. Έτσι αξιολογηθήκαμε και στις 21 Μαΐου και έτσι θα αξιολογηθούμε και στις 25 Ιουνίου. Κανένα ζήτημα, λοιπόν. Προχωρούμε ενωμένοι με αυτοπεποίθηση, με πολλή δουλειά και αισιοδοξία για το επόμενο αποτέλεσμα» τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος, σχολιάζοντας το θέμα με την Ελένη Χρονοπούλου.