Ανασχηματισμός εντυπώσεων, καθώς είχε τρωθεί σημαντικά η εικόνα της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επανέφερε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη θέση του στο υπουργείο Υγείας μετακινήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έχει προηγούμενη θητεία εκεί, αλλά στο μεταξύ έχει αλλάξει και άλλα υπουργεία ως “μπαλαντέρ”.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι η κίνηση του πρωθυπουργού έγινε με τη ματιά στις δημοσκοπήσεις, από τις οποίες φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σημαντική φθορά στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της υγείας. Μερικοί μάλιστα εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του Γιάννη Οικονόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η καρατόμηση του “αποδιοπομπαίου τράγου”, καθώς κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί μετά τα αιματηρά επεισόδια από χούλιγκανς, τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και πολλά φαινόμενα αρρυθμίας στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι ίδιοι παρατηρητές τονίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασθενεί σοβαρά, εμφανίζει συμπτώματα αποσάρθρωσης, δεν τηρείται η ιεραρχία, δεν εκτελούνται εντολές, δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, αλλά ούτε και τα κατάλληλα μέσα για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Παρότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για διόρθωση της κατάστασης οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα ορκιστούν το απόγευμα ώρα 18.00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ποιες είναι οι στοχευμένες αλλαγές

Κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη για τις αλλαγές

Ο πρωθυπουργός όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.

Κυβερνητικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αναφέρουν τα εξής:

«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.

Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα 3 στελέχη της νεότερης γενιάς. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί».