Διατηρώντας το ύφος της κυριαρχίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνοντας ευθύνες στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης – ιδίως στο ΠΑΣΟΚ- ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χωρίς ίχνος μετάνοιας για την τακτική του, που έφερε το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που αποτίμησε το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

Αφενός, δεν ανιχνεύτηκε «η ενίσχυση της ΝΔ των τελευταίων ημερών». Αφετέρου, ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, ήττα για την οποία επιρρίπτει τις ευθύνες στα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης, τα οποία απαξίωσαν τις συνεργασίες και εξαπέλυσαν «μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων», και «άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, «όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου».

Αλ. Τσίπρας: «Είμαι εδώ, δεν εγκαταλείπω τη μάχη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του αμέσως μετά, on camera, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία.

«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα.

Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής.

Οι προοδευτικές δυνάμεις, στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι.

Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Θα επιστρέψει την εντολή στην Κ. Σακελλαροπούλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μεταβεί το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, δεν θα την αξιοποιήσει και θα την επιστρέψει πάραυτα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα:

«Κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.

Άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου».