Με “εξυπναδίστικο” τρόπο και κινούμενος στα όρια των συνταγματικών προβλέψεων ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνοντας για άλλη μια φορά τόνο αλαζονείας με την δήλωσή του, στην οποία δείχνει ότι κόπτεται για την κοινωνία, αλλά ο ίδιος δεν αφήνει την καρέκλα, παρότι διακηρύσσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. 

Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο παροχής των διερευνητικών εντολών από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν την παρέλαβε, παρότι μπορούσε και αν ήθελε την επέστρεψε λίγο αργότερα. Με τον τρόπο αυτό έδειξε εμμέσως μια απαξίωση προς την διαδικασία, που επί δεκαετίες ακολουθείται με τις εντολές, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αφού πρώτα δεν παρέλαβε καν τη διερευνητική εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ.

«Όπως γνωρίζετε, δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτει σχηματισμός κυβέρνησης. Μια σημαντική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα χάθηκε πριν τις εκλογές.

Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή. Από εκεί και πέρα δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό.

Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό. Ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνεται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μια παντοδυναμία, και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί.

Συνεπώς αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα: να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.

“Στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι …”

Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Θα σταθούμε στα πόδια μας. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι και την ευθύνη να ζητήσω και μια συγγνώμη από τους ανθρώπους τους οποίους πληγώσαμε.

Τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη, όρθιοι, με στόχο -επαναλαμβάνω- τη μεγάλη εικόνα να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τη Δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

Τι του είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Δεν προκύπτουν προϋποθέσεις για να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ανταποκρίθηκα στη συνταγματική μου υποχρέωση. Δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, έχετε τη δικαιοδοσία για να προχωρήσετε».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε στον κ. Τσίπρα «ελπίζω ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση».

«Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση, αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλα αυτά που λέει το Σύνταγμα», είπε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.