Έντονη αντίδραση εκδηλώνεται για την εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με τροπολογία του ζήτησε να σταματήσει η χρηματοδότηση για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε συγκεκριμένα στο Ευρωκοινοβούλιο να μην συνεχιστεί η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ακόμη και αν ισχύει η μετέπειτα δήλωση του κ. Παπαδημούλη ότι και “το ευρωκοινοβούλιο έχει ταχθεί κατά των φρακτών”, θα περίμενε κανείς να μην συμφωνήσει σε μια τέτοια προοπτική, αφού είναι γνωστοί οι κίνδυνοι, που διατρέχει η χώρα μας από τις διαρκείς απειλές εισόδου κυμάτων παράνομων μεταναστών.

Αντίθετα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης έγραψε την Τετάρτη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Ηχηρό ”όχι” της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας κ Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Γ. Οικονόμου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χάος στο μεταναστευτικό»

Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη έγραψε στο Facebook ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χάος στο μεταναστευτικό.

«Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα.

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας.

Αυτά, και άλλα παρόμοια- σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης-εννοούν όταν λένε για ”προοδευτική διακυβέρνηση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν».

Αύριο στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Εντωμεταξύ, ισχυρό συμβολισμό ως προς τη μεταναστευτική πολιτική και την προστασία των συνόρων, την οποία σκοπεύει να συνεχίσει η ΝΔ, στέλνει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο στον Έβρο για την υπογραφή της επέκτασης του φράκτη. Είναι μία από τις πολιτικές στις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αναδείξει τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Παπαδημούλης: Είναι θέση του ευρωκοινοβουλίου

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν άφησε ασχολίαστη την ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Σταματήστε επιτέλους τα Fake News και την αντί-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα.

Η δήθεν ”τροπολογία Παπαδημούλη” είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και την ψήφισε και το μισό ΕΛΚ. Περιλαμβάνεται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Ψηφίστηκε δηλαδή και από το ΕΛΚ!».

Τ. Θεοδωρικάκος: Έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον φράκτη στον Έβρο επισήμανε εκ νέου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι ήδη έχουν κατασκευαστεί 37,5 χλμ και αύριο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθούν στον Έβρο για να υπογραφεί η σύμβαση ακόμα 35 χλμ τα οποία χρηματοδοτούνται με 100 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την τροπολογία που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επιχειρεί να μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή του φράχτη.
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη στάση του κ. Παπαδημούλη παίρνει μια απαράδεκτη θέση σε ένα κρίσιμο θέμα ασφάλειας και απλώς είναι σταθερός στη λογική στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά, που υπάρχουν είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε.

«Αν κρατήσουν τον κ. Παπαδημούλη στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά», πρόσθεσε.

«Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας και κρατά μια συμπεριφορά που είναι τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ρωτήθηκε για το θέμα των επαναπροωθήσεων, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και δήλωσε: «Θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίζεις τα σύνορά σου αλλά με τη δυνατότητα όποιος έρχεται ικέτης στα σύνορα να μπορεί να εξετάζεται η περίπτωσή του του και όχι να γίνονται επαναπροωθήσεις με κόστος ζωών».