Με το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να απέχει πια μόλις τρεις μέρες, καθώς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στο κλειστό γήπεδο «Σπόρτιγκ», οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις περιοδείες τους στην Επικράτεια.
Ανοιχτό παραμένει στο μεταξύ το θέμα του debate, καθώς πλησιάζει και η κάλπη στις 10 Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Παππάς επανέφερε την πρόταση λέγοντας ότι «θα βοηθήσει τη συμμετοχή», αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε αντί του debate υπέρ μιας ανοιχτής συζήτησης με τη συμμετοχή και των τεσσάρων υποψηφίων.
Η προεκλογική κατάσταση έχει πάρει νέα τροπή μετά την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, που έκανε την εκκίνηση με δημόσια εμφάνιση από τα Χανιά, προκαλώντας ποικίλες αντιιδράσεις.
Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να μην έδωσε το «παρών» στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη από την ιδιαίτερή τους πατρίδα τα Χανιά και τους Τάφους των Βενιζέλων, ωστόσο φρόντισε να στείλει αντιπρόσωπο στη Χαλέπα τον Μιχάλη Χαιρετάκη.
Ο στενός του συνεργάτης στην Κρήτη αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου που παραλίγο να του κοστίσει τη διαγραφή του από τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο σημερινός ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη απειλούσε να αποσυρθεί και ο ίδιος από τα Χανιά αν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν τον συμπεριλάμβανε στο ψηφοδέλτιο του Νομού Χανίων.
Υπέρμετρη επικοινωνιακή επιτυχία
Με την υποψηφιότητα Κασσελάκη να καταγράφει μια υπέρμετρη επικοινωνιακή επιτυχία τα τελευταία 24ωρα, ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί, όπως φαίνεται, να δείξει και εκείνος τη δύναμή του στο εσωκομματικό σκηνικό.
Η περίπτωση του κ. Χαιρετάκη, του επιχειρηματία από τα Χανιά στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα, καθώς φαίνεται να διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία και τη δυνατότητα να κινητοποιεί κόσμο.
Πλήγμα στην υποψηφιότητα Παππά
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ρήγμα στις σχέσεις του “σκληρού” Σφακιανού με τον Νίκο Παππά, καθώς σε πρώτο χρόνο διαβάζουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη ως πλήγμα στον Νίκο Παππά στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες.
Ο κ. Πολάκης φαίνεται ότι ήταν πολύ κοντά στο να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς και άλλοι μέσα στο κόμμα ήταν και εκείνοι που τον απέτρεψαν από το να κάνει το επόμενο βήμα.
Κι αυτό ενώ ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν εκείνος που διαχρονικά έμπαινε μπροστά και «έσωζε» τον κ. Πολάκη δικαιολογώντας τον και υποστηρίζοντάς τον στα κομματικά όργανα κάθε φορά που απασχολούσε αρνητικά κόμμα και ηγεσία.
Απώλειες για τον Νίκο Παππά
Πάντως, από το στρατόπεδο του Νίκου Παππά εκτιμούν ότι οι απώλειες στην εσωκομματική κάλπη δεν θα είναι μεγάλες όσο τα αντίπαλα στρατόπεδα επιχειρούν να τις παρουσιάσουν.
Όπως σημειώνουν από το επιτελείο του, η συμμετοχή των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοδείες είναι αισθητά μεγαλύτερη από τους συνυποψηφίους του και ενθαρρυντική για τη συνέχεια.
Στις συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνουν, παρατηρούν ότι προσέρχονται και αρκετά νέα μέλη, αλλά και μέλη που προέκυψαν από τη διεύρυνση και την κάλπη για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα πριν από έναν χρόνο.
Την ίδια στιγμή, πάντως, στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη δυσφορία για την περίπτωση Κασσελάκη.
Στελέχη προερχόμενα κυρίως από τους «53» -την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου- εκφράζονται με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο μετά και την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του.
Του καταλογίζουν αμετροέπεια για τον τρόπο με τον οποίο ένα νεόκοπο στέλεχος εμφανίζεται να θέλει να τα αλλάξει όλα σε ένα κόμμα που δεν το γνωρίζει, ενώ δεν περνά απαρατήρητη και η παρέμβασή του στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας το «Αριστερά» σε «Ανασυγκρότηση».
Άλλοι, πάλι, τον χαρακτηρίζουν «αλεξιπτωτιστή» στο κόμμα και, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό που επικρατεί στα social media, παρατηρούν με νόημα ότι στις οργανώσεις μεταξύ των παλαιότερων μελών του κόμματος δεν επικρατεί ο αντίστοιχος ενθουσιασμός.
Η υποψηφιότητα Κασσελάκη μέρος της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα, επιλέγουν να ερμηνεύουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη ως μέρος της κρίσης που συνεχίζει να βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημάδι της ρευστότητας που υφίσταται το κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές και ως αποτέλεσμα των αλλαγών που συντελέστηκαν στο κόμμα και είχαν συνέπεια να χαλαρώσει πλήρως η σχέση μελών και κόμματος.
Debate
Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει το μεσημέρι, θα συνεδριάσουν και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για να οριστικοποιήσουν και το debate.
Η είσοδος Κασσελάκη, όπως φαίνεται, θα ενισχύσει τη γραμμή Παππά υπέρ της διεξαγωγής του, την ώρα που ο κ. Τσακαλώτος το αρνείται συστηματικά ως μη ενδεδειγμένη διαδικασία, σε μια κούρσα από την οποία απουσιάζει το στοιχείο της σύγκρουσης.
Η Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου είναι πάντα πάνω στο τραπέζι για το debate.
Όλα όσα είπε ο Κασσελάκης στα Χανιά
Τις θέσεις του εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέθεσε από τα Χανιά ο Στέφανος Κασσελάκης, το πέμπτο μέλος του κόμματος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία.
Στη συνέντευξή του, στη συνέχεια στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA News, μίλησε για το όραμά του που το χαρακτήρισε «ελληνικό όνειρο», περιγράφοντας τις θέσεις του για τη λειτουργία του Δημοσίου, την υγεία, την ακρίβεια, αλλά και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με όρους άμεσης δημοκρατίας. Ωστόσο, σε πολλά θέματα επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε άλλο χρόνο, καθώς όπως είπε «δεν τα γνωρίζει όλα» και πως «υπάρχει γνώση εκεί έξω», την οποία είναι έτοιμος να αξιοποιήσει.
Η πρώτη δημόσια διακήρυξη για την Αριστερά του μέλλοντος
Έχοντας ως τόπο καταγωγής τα Χανιά, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, επέλεξε τους τάφους των Βενιζέλων για την πρώτη δημόσια συνάντησή του με πολίτες, στους οποίους ανέλυσε τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά του μέλλοντος.
Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της χώρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή» και κάλεσε τους πολίτες να τον στηρίξουν λέγοντας: «Εμείς είμαστε εδώ, και με τη δύναμή σας, αν μου την δώσετε, θα τα λέω τα πράγματα ντρέτα, αυτό και μόνο αυτό».
O Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε επίσης ότι ήταν απρόσμενη γι’ αυτόν η υποδοχή των πολιτών, και πως αισθάνεται «ειλικρινά ταπεινοφροσύνη. Είμαι πολύ συγκινημένος ειδικά εδώ, στις ρίζες μου, εδώ που ερχόμουν κάθε καλοκαίρι», ενώ αναφέρθηκε στους παππούδες του, λέγοντας: «Αισθάνομαι τη μνήμη τους πολύ βαθιά μέσα μου».
Όσον αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναγνώρισε ότι «έχει πολλά να αποδείξει», προφανώς απαντώντας με έμμεσο τρόπο σε όσους τον χαρακτηρίζουν «κομήτη», λέγοντας ότι «αυτό θα κάνει».
Η συνέντευξη στο KONTRA News
Παρουσία κοινού, στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA News, όπου είπε ότι επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί είναι «κουζουλός» και για να πολιτευτεί, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση και πως έρχεται από την επιθυμία του να προσφέρει στη χώρα του.
Περιέγραψε το «ελληνικό όνειρο» ως κάτι καλύτερο από το «αμερικανικό όνειρο», εξηγώντας ότι είναι κάτι που ταιριάζει στις ελληνικές αξίες και πως από τις επαφές που έχει με τους πολίτες εμπλουτίζει τις ρηξικέλευθες ιδέες για αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Σε ερώτηση για την πολυφωνία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ καλά στελέχη και τον ίδιο τον ενδιαφέρει μια Αριστερά που θα δίνει τη δυνατότητα της ισότητας και της σύνδεσης με την κοινωνία. Είπε ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η δημοκρατική διαδικασία μέσα στο κόμμα, μιλώντας για συνθήκες άμεσης δημοκρατίας.
Μίλησε για λογοδοσία της ηγεσίας, σημειώνοντας ότι ως πρόεδρος θέλει να ελέγχεται και οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες.
Όσον αφορά την επιλογή του να εργαστεί εθελοντικά για τον Τζο Μπάιντεν, είπε ότι προτείνει πράγματα «αριστερά» και πως το νομοθετικό του έργο είναι πολύ σημαντικό.
Είπε ότι είχε κοινωνική δράση, αρθρογραφώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ενώ βοηθούσε παιδιά από την Ελλάδα να βρουν θέσεις εργασίας, γράφοντας βιογραφικά.
Σέβεται την κομματική διαδικασία
Αναγνώρισε ότι δεν έχει κομματική προϋπηρεσία, αλλά είπε ότι σέβεται την κομματική διαδικασία, αναφέροντας ότι θέλει μια σύγχρονη Αριστερά που θα μπορεί να κερδίζει.
Είπε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον όρο Αριστερά, αλλά θέλει να δώσει θετικό πρόσημο στον όρο και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος «κέντρο».
Κατήγγειλε τη σπατάλη στο κράτος, πράγμα που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώντας μπορεί να την πολεμήσει. Μίλησε για δίκαιη φορολογική πολιτική, επιστολική ψήφο, για Δημόσιο που δεν δουλεύει, για το σύστημα υγείας που δεν δουλεύει, λέγοντας ότι η σύγχρονη Αριστερά μπορεί να κάνει το Δημόσιο να δουλέψει και να λειτουργήσει.
Όπως είπε η Δεξιά δεν λέει στους πολίτες πώς να αλλάξουν τη ζωή τους και πως η Αριστερά μπορεί να το κάνει αυτό. Μίλησε για μια «περήφανη αντεπίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία.
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων, είπε ότι είναι η υγεία, καθώς όποιος δεν έχει λεφτά δεν μπορεί να έχει υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, είπε ότι ως πρωθυπουργός θα δώσει αξιοπρέπεια στους στρατιώτες, που δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.
Σε ερώτηση για την ακρίβεια και τα εργασιακά δικαιώματα, είπε ότι υπάρχει λύση, την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Είπε ότι πρέπει να τελειώσει το ολιγοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια και πως δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλάει για ελεύθερη αγορά.
Γιατί είχε στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη
Όταν ρωτήθηκε για άρθρο στο οποίο είχε γράψει ότι τρέφει σεβασμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι όταν κατέβαινε απέναντι στον Άδ. Γεωργιάδη, τον στήριξε. Ωστόσο, είπε, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει τίποτα, δεν έχει στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν έχει διοικήσει όπως έπρεπε να έχει διοικήσει. Και τόνισε ότι το γεγονός ότι γνώρισε τον Κ. Μητσοτάκη και επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «κάτι σημαίνει».
Απέτυχε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση που αναφερόταν σε άλλο άρθρο του, όπου παραλλήλιζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Για την Εκκλησία και τα ΜΜΕ
Υπερασπίστηκε τη θέση για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να πληρώνονται από το ελληνικό κράτος οι ιερείς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από τον σεβασμό προς τη θρησκεία. Δήλωσε ότι ο ίδιος αισθάνεται χριστιανός.
Όσον αφορά τη φορολογία του μεγάλου πλούτου, είπε ότι στα δημόσια αγαθά πρέπει να υπάρχει το δημόσιο σε μεγάλο ποσοστό, να είναι ισχυρός ο δημόσιος πυλώνας στην ενέργεια, το νερό κ.λπ.
Όταν ρωτήθηκε για την κρατική ενίσχυση προς τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι κράτος δεν θα πρέπει να έχει καμία μη επαγγελματική ανάμιξη και πως τα κανάλια πρέπει να λειτουργούν με κανόνες αγοράς και η οικονομική στήριξη να αφορά τα κρατικά ΜΜΕ.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, είπε ότι αυτά τα θέματα είναι λεπτά, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις και πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο των «γκρίζων ζωνών» και είπε ότι «τον εκνευρίζει να μην μπορεί η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.».
Για την ομοφυλοφιλία και τα παιδιά
Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο, είπε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, και πως αυτό που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι να γίνονται σεβαστοί ανεξάρτητα από τη σεξουαλική επιλογή τους.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της τεκνοθεσίας και του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να αποκτήσει παιδιά και πως για τον ίδιο αυτό θα ήταν όνειρο.