Κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019 με πρόβλεψη αποτροπής της περικοπής των συντάξεων και ακύρωση του νόμου για την προσωπική διαφορά.

 

Το στικάκι (usb stick) παρέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

 

Χουλιαράκης :Ανοικτή η κατάργηση και του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης καταθέτοντας την βουλή τον προϋπολογισμό του 2019 ξεκαθάρισε ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναβολή αλλά ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου:

«Χαίρομαι που η αντιπολίτευση χαιρετίζει την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης για την ακύρωση του μέτρου περικοπής των προσωπικών διαφόρων κύριων και επικουρικών συντάξεων που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός.

Τονίζω ότι πρόκειται για ακύρωση και όχι για αναστολή των μέτρων των προσωπικών διαφορών. Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων επιβλήθηκε  από το ΔΝΤ το οποίο τελικά είχε λανθασμένες εκτιμήσεις για τους στόχους που θα πιάσει η χώρα, αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του με την οποία αφήνει ανοικτό και την κατάργηση του μέτρου του αφορολογήτου.

«Έχουμε λοιπόν πια  την δυνατότητα να ακυρώσουμε τα προνομοθετημένα μέτρα που είναι αχρείαστα και αντιπαραγωγικά επειδή πετύχαμε τους στόχους μας. Την επιτυχία αυτή  οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν την είχαν γιατί δεν έπιαναν  τους στόχους αλλά και δημιουργούσαν ελλείμματα που έβαλαν την χώρα εκεί που την έβαλαν».

Ό κ. Χουλιαράκης  ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος από το 2008 που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή 910 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 910 εκατομμύρια € είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση, αλλά και σε πιο φιλική προς την κοινωνική συνοχή κατεύθυνση.

Εκτός από την να μη περικοπή των συντάξεων υπάρχουν κι άλλα μέτρα όπως οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών μισθωτών  και αγροτών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω  των 24 ετών, την ενίσχυση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι και άλλα. Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο βήμα, δεν εξαντλείται εδώ η προσπάθεια αλλά είναι  το πρώτο κρίσιμο βήμα δημοσιονομικής και λελογισμένης επέκτασης»

Ν. Βούτσης: Μια νέα εποχή για την οικονομία

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραλαμβάνοντας το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2019 ανέφερε ότι «είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση που θα γίνει θα νοηματοδοτήσει  επί της ουσίας  μία νέα εποχή για τα οικονομικά του 2019 αλλά και την ουσιαστική έξοδο από της χώρας από το μνημόνιο».

Νέα Δημοκρατία: Τα αδιέξοδα παραμένουν

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο  Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία χαίρεται για την μη  περικοπή των συντάξεων πρόσθεσε όμως ότι ο προϋπολογισμός θα καταδείξει τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης.

« Χαίρομαι που ο κ. Χουλιαράκης κατέθεσε τον προϋπολογισμό με σεμνότητα και απέφυγε τους διθυράμβους.

Η Νέα Δημοκρατία χαίρεται για την μη περικοπή των συντάξεων. Η ελληνική κοινωνία σε αυτή τη συγκυρία  δεν άντεχε  περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός θα καταδείξει τα  αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Πηγή:iefimerida.gr