Έκλεισε στις 666,84 μονάδες έπειτα από τους φόβους της αγοράς για πιθανή ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Έκθεση της Goldman Sachs για περιορισμένη ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ.

 

Με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται μεγάλες πιέσεις που έφτασαν στα όρια του «sell off», η χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε την Τετάρτη, σε επίπεδα αρχών Απριλίου του 2017. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10%.

Ενδοσυνεδριακά δε υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11% με την πτωτική κίνηση σε κάποιες στιγμές της συνεδρίασης να παίρνει ανεξέλεγκτο χαρακτήρα.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στους φόβους της αγοράς για πιθανή ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Μετά και τις συστάσεις της ΕΚΤ στην Τράπεζα Πειραιώς, ήρθαν να προστεθούν οι τελευταίες επιφυλακτικές εκθέσεις ξένων οίκων, που θεωρούν ζητούμενο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – ανοιγμάτων.

Προειδοποίηση της Goldman Sachs

Με σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη.

Επίσης σύμφωνα με έκθεση της HSBC η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει κλονισθεί, και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ.

Αλλά αυτή τη φορά οι απώλειες συνδέονται με την εμπιστοσύνη της αγοράς στον κλάδο, αναφέρει η HSBC, θεωρώντας ότι αν και κατανοητές, είναι λίγο υπερβολικές.

Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 42,22%, ενώ σήμερα έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.

Υπερβολικές θεωρεί τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, σε σημερινή του έκθεση και ο οίκος Morgan Stanley.

Ωστόσο όπως εξηγούν αναλυτές την ανασφάλεια των επενδυτών, που οδηγούνται σε συνθήκες πανικού επιτείνει η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές  λόγω Ιταλίας με άμεσες συνέπειες στην δυνατότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές.

Αρνητικό ρόλο δε, ενισχύοντας τους φόβους των επενδυτών, έπαιξαν σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι περιπτώσεις των Folli Follie και των «λαθών» στον ισολογισμό της ΔΕΗ.