Ο Μάριο Σεντένο δεν υιοθετεί την αισιοδοξία του Μοσκοβισί

και ζητάει υπευθυνότητα από την ελληνική κυβέρνηση.-

 

Να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα, αλλά να συμπεριφερθεί με υπεύθυνο και έξυπνο τρόπο, προτρέπει την Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, κλείνοντας έτσι το… παράθυρο, που άφησε μια μέρα νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για μη περικοπή συντάξεων από το 2019.

Οι δηλώσεις του κ. Σεντένο, τα μισόλογα του κ. Μοσκοβισί, οι αισιόδοξες προβλέψεις βουλευτών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι επιφυλάξεις  πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο ως προς την περικοπή ή μη των συντάξεων από 1-1-2019, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις και την οργή των συνταξιούχων. “Παίζουν με τα νεύρα μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας”, έλεγαν στελέχη οργανώσεων συνταξιούχων, που παραμένουν σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Η αλλαγή του κλίματος και της πρόσκαιρης ευφορίας ήρθε με τη συνέντευξη, που έδωσε  στη «Ναυτεμπορική» ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και δηλώνει:

«Αναμένω ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή».

Ο Μάριο Σεντένο, πάντως, όπως σημειώνει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, βλέπει «περισσότερο χώρο για ευελιξία» μετά τον Αύγουστο: «Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ιδίως για εκείνες που ανήκουν σε μια νομισματική ένωση, υπάρχουν πάντα κάποιες δεσμεύσεις. Η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική. Το τέλος του προγράμματος θα προσφέρει περισσότερο χώρο για ελιγμούς και καλιμπράρισμα στις πολιτικές. Η Ελλάδα θα κληθεί να διατηρήσει την πορεία, αλλά θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία να καθορίσει τη διαδρομή προς τον μεγάλο στόχο – δηλαδή να αυξήσει τη δυνητική ανάπτυξη».

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς ευνοϊκότερων όρων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αύξησης του κατώτατου μισθού ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας απαντά:

«Αυτό είναι υπό την κρίση της ελληνικής κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών παραγόντων. Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής περιόδου, θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν οι δράσεις πολιτικής που θα αγγίζουν τις δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου ως τον δρόμο μπροστά για την Ελλάδα».

Τέλος, όσον αφορά το χρέος, ο Μ. Σεντένο εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι αγορές θα αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον» τη βιωσιμότητά του και τονίζει ότι μακροπρόθεσμα «υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση, εάν κριθεί απαραίτητο».