Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Έλληνες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αρχίζουν να μετέχουν ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια διαφύλαξης του περιβάλλοντος.

Οι Έλληνες ως λαός τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το αυτοκίνητο, μιας και είναι κομμάτι της μεσογειακής κουλτούρας. Καλοκαιράκι. Βόλτα με την οικογένεια στην παραλία ή το βουνό και φαγητό στη φύση. Μια από τις ενέργειες λοιπόν, για την προφύλαξη του περιβάλλοντος που αποκτά όλο και περισσότερους φίλους, είναι η αγορά ενός υβριδικού αυτοκινήτου, μιας και προσφέρει τεράστια μείωση των εκπομπών του CO2.

Υβριδικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να προσθέσουμε, είναι κάθε αυτοκίνητο που κάνει χρήση δύο ή περισσότερων τεχνολογιών για να κινηθεί. Συνήθως, οι τεχνολογίες αυτές είναι ο κλασικός κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτρικός κινητήρας.

Υπάρχουν σήμερα τρεις κατηγορίες υβριδικών αυτοκινήτων, τα «ήπια υβριδικά» που ο ηλεκτρικός κινητήρας απλά παρέχει ενέργεια στα επιμέρους συστήματα όταν σβήνει ο βασικός κινητήρας, δηλαδή όταν δεν είναι πατημένο το γκάζι, τα «πλήρως υβριδικά» που διαθέτουν ηλεκτρικό κινητήρα, γεννήτρια και συστοιχία μπαταριών και που και οι δύο κινητήρες λειτουργούν παράλληλα και τα «plug-in υβριδικά» που λειτουργούν όπως τα πλήρως, αλλά μπορούν να φορτιστούν από εξωτερική πηγή παρέχοντας μεγαλύτερη αυτονομία με ηλεκτρική κίνηση.

Και παρόλο που τα υβριδικά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, οι χρήστες τους παραμένουν λίγοι, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης γνώσης του πώς λειτουργούν και της αμφιβολίας για το αν είναι εξίσου καλά με τα συμβατικά αυτοκίνητα.

H σχετική τεχνολογία υπάρχει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, all;a το κόστος κατασκευής τους τα έκανε προσιτά στο μέσο οδηγό μόλις μέσα στην περασμένη δεκαετία. Υπάρχουν επίσης περισσότερες πολιτικές που παρέχουν κίνητρα όπως εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές για να υποστηρίξουν την αγορά και χρήση υβριδικών οχημάτων. Πολλές πόλεις αντικαθιστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και υπηρεσιακά οχήματα τους με υβριδικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, στα πλαίσια περιβαλλοντικών πολιτικών.

Παράλληλα, υπάρχουν υβριδικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Και ενώ συνηθίζουμε να έχουμε στο μυαλό μας υβριδικά οχήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό σαν κύρια πηγή εναλλακτικού καυσίμου, οι επιλογές έχουν πλέον αυξηθεί, αφού υπάρχουν αυτοκίνητα που οι υβριδικές τους τεχνολογίες περιλαμβάνουν προπάνιο και φυσικό αέριο. Συνεπώς ένας καλύτερος ορισμός του υβριδικού αυτοκινήτου είναι ότι ο κινητήρας του εναλλάσσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων με κάποια εναλλακτική πηγή ενέργειας.

 Πλεονεκτήματα  υβριδικών αυτοκινήτων

  1. Φιλικά προς το περιβάλλον: ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των υβριδικών είναι ότι πετυχαίνουν χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους, πράγμα που τα κάνει φιλικά προς το περιβάλλον. Ένα υβριδικό όχημα που χρησιμοποιεί δύο πηγές ενέργειας (βενζινοκινητήρας και ηλεκτροκινητήρας) εξοικονομεί καύσιμα.
  2. Οικονομικά οφέλη: τα υβριδικά αυτοκίνητα συνοδεύονται από διάφορα κίνητρα με στόχο να τα καταστήσουν πιο προσιτά. Οι μειώσεις σε φόρους χρήσης και τέλη κυκλοφορίας συνοδεύουν τα χαμηλότερα έξοδα για καύσιμα.
  3. Μικρότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα: η χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων συνεπάγονται μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στη μείωση της τιμής της βενζίνης στην εγχώρια αγορά.
  4. Σύστημα πέδησης με ανάκτηση ενέργειας: κάθε φορά που φρενάρετε με ένα υβριδικό όχημα, βοηθάτε στην επαναφόρτιση της μπαταρίας του. Ένας εσωτερικός μηχανισμός παρεμβαίνει για να αποθηκεύσει την ενέργεια που απελευθερώνεται και τη χρησιμοποιεί για να φορτίσει την μπαταρία, εξαλείφοντας την ανάγκη να σταματήσετε τη χρήση του αυτοκινήτου για τη φόρτιση.
  5. Κατασκευή από ελαφριά υλικά: τα υβριδικά οχήματα κατασκευάζονται από ελαφρύτερα υλικά, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να κινηθούν. Ο κινητήρας είναι επίσης μικρότερος και ελαφρύτερος, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας.
  6. Υψηλότερη αξία μεταπώλησης: με την τιμή της βενζίνης να αλλάζει συνεχώς, όλο και περισσότεροι στρέφονται σε υβριδικά αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα οχήματα έχουν υψηλότερες αξίες μεταπώλησης σε σχέση με το μέσο όχημα. Έτσι, σε περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι από το όχημά σας, μπορείτε να βρείτε ενδιαφερόμενους αγοραστές για να το πουλήσετε σε μία πολύ καλή τιμή.

Συνεπώς, τα πλεονεκτήματα των υβριδικών αυτοκινήτων είναι πολλά, αλλά αυτό που θα αγαπήσετε περισσότερο είναι η δυνατότητα να ελέγχετε τα έξοδα σας καθώς η τιμές της βενζίνης θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Το όφελος που δεν είναι άμεσα ορατό αφορά το πώς η ιδιοκτησία και η χρήση ενός υβριδικού οχήματος ωφελεί το περιβάλλον, αφού μειώνετε την εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα και χαμηλώνετε το αποτύπωμα άνθρακα σας.

 

Μειονεκτήματα υβριδικών αυτοκινήτων

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην ιδιοκτησία ενός υβριδικού αυτοκινήτου, αλλά ίσως να μην είναι αυτά που φαντάζεστε. Επίσης, τα μειονεκτήματα θα εξαρτηθούν από τον τύπο του υβριδικού καυσίμου που χρησιμοποιεί το κάθε αυτοκίνητο.

  1. Λιγότερη ισχύς: τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν δύο πηγές ισχύος. Ο βενζινοκινητήρας που αποτελεί την κύρια πηγή είναι μερικές φορές μικρότερος από αυτόν ενός συμβατικού αυτοκινήτου, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας έχει χαμηλή ισχύ. Η συνολική ισχύς είναι συχνά χαμηλότερη από αυτή ενός συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι περισσότερο κατάλληλα για οδήγηση στην πόλη, παρά για υψηλές ταχύτητες και επιταχύνσεις.
  2. Τιμές αγοράς: το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός υβριδικού είναι η τρύπα που μπορεί να ανοίξει στο πορτοφόλι σας. Τα υβριδικά οχήματα είναι συγκριτικά ακριβά, αφού μπορεί να κοστίσουν από 5 ως 10 χιλιάδες ευρώ παραπάνω από ένα συμβατικό βενζινοκίνητο. Ωστόσο, η υψηλότερη τιμή μπορεί να αντισταθμιστεί από το χαμηλότερο κόστος χρήσης και τις φοροαπαλλαγές.
  3. Υστερούν σε οδική συμπεριφορά: ένα υβριδικό αυτοκίνητο διαθέτει έναν βενζινοκινητήρα, έναν ελαφρύτερο ηλεκτροκινητήρα και ένα σετ από ισχυρές μπαταρίες. Όλα αυτά προσθέτουν βάρος και καταλαμβάνουν χώρο στο αυτοκίνητο. Η αύξηση του βάρους συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης, οπότε για να πετύχουν χαμηλότερο βάρος, οι κατασκευαστές μειώνουν το μέγεθος των κινητήρων και των μπαταριών, ενώ σχεδιάζουν λιγότερο στιβαρά πλαίσια και συστήματα αναρτήσεων.
  4. Υψηλότερο κόστος συντήρησης: η ύπαρξη διπλού κινητήρα, με τεχνολογίες που εξελίσσονται διαρκώς, αυξάνει το κόστος συντήρησης και κάνει δυσκολότερη την επισκευή του αυτοκινήτου. Η εύρεση μηχανικών που να κατέχουν τις ανάλογες γνώσεις είναι συχνά δύσκολη.
  5. Υψηλή τάση στις μπαταρίες: σε περίπτωση ατυχήματος, η υψηλή τάση στις μπαταρίες θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Η πιθανότητα ηλεκτροπληξίας είναι υπαρκτή σε τέτοιες περιπτώσεις, πράγμα που μπορεί επίσης να καταστήσει δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων στο να απεγκλωβίσουν τον οδηγό και τους επιβάτες από το αυτοκίνητο.

Με ένα υβριδικό αυτοκίνητο, υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ένα από τα σημαντικότερα είναι να σκεφτείτε πώς οδηγείτε, αν δηλαδή ακολουθείτε τους σωστούς κανόνες, πως χρησιμοποιείτε το γκαζ, τι ταχύτητες προτιμάτε και πόσο φροντίζετε το όχημά σας.

Η χρήση των φρένων είναι εξίσου κομβικής σημασίας.Τα απότομα και δυνατά φρεναρίσματα δεν προλαβαίνουν να μετουσιώσουν το θερμικό σε ηλεκτρικό έργο. Το απαλό φρενάρισμα διαρκείας είναι αυτό που φορτίζει τις μπαταρίες, πράγμα που προϋποθέτει προνοητικότητα και “διάβασμα” της κυκλοφορίας από πλευράς οδηγού.

Γενικά, η υβριδική τεχνολογία επιβραβεύει την συνετή -όχι αργή- οδήγηση. Σε κάθε περίπτωση, ένα υβριδικό αυτοκίνητο καταναλώνει -αναλόγως συνθηκών- από λίγο εως πολύ λιγότερο καύσιμο σε σύγκριση με ένα συμβατικό. Εντός πόλης, πάντως, αποζημιώνουν στον μέγιστο βαθμό.