Σύγχυση έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες συνταξιούχους οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τα αναδρομικά, καθώς ορισμένες εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρουν ότι ελήφθη απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας, που απορρίπτει την διεκδίκηση αναδρομικών από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ άλλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με σημερινές δηλώσεις του (Τρίτης) αναφέρει ότι δεν έχει στα χέρια του απόφαση του ΣτΕ, αλλά αν την λάβει θα την αποδεχθεί απολύτως.

Στο πρώτο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών¨αναφερόταν ότι το ΣτΕ έλαβε απόφαση και δέχθηκε μόνο τα αναδρομικά 11 μηνών για όσους έχουν κάνει προσφυγές, αλλά νεότερα ρεπορτάζ επιμένουν ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

Μεταξύ άλλων το |Cnn Greece αναφέρει:

“Στην τελική ευθεία έχει μπει η υπόθεση για τη διεκδίκηση αναδρομικών των συνταξιούχων, που συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκδοση της απόφασης των ανώτατων δικαστών.

Πρόκειται για μία υπόθεση που συζητήθηκε με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης, λόγω του έντονου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού προσήμου που τη συνοδεύει. Για τον λόγο αυτόν, στόχος των ανώτατων δικαστικών λειτουργών είναι να έχει δημοσιευθεί η απόφασή τους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020, ημερομηνία που συμπίπτει και με την αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιου Ράντου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Νέων”, έχει γίνει ήδη μία διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ωστόσο τα μέλη της δεν έχουν ακόμα καταλήξει στην τελική τους κρίση για τα μείζονα νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν με την απόφασή τους οριστικά και αμετάκλητα.

Για τον λόγο αυτόν αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες διασκέψεις, με στόχο – αν αυτό καταστεί εφικτό – να έχει δημοσιευθεί η πολυσήμαντη απόφασή τους πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε και οι συνταξιούχοι να γνωρίζουν τον ορίζοντα των διεκδικήσεών τους και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να γνωρίζει το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κόστος που θα συνεπάγεται η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του ΣτΕ, ύστερα από σχετική αίτηση του ΕΦΚΑ, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι είχαν επισημάνει ότι ακόμα και εάν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαιώσουν τους προσφεύγοντες, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα υποστεί το Δημόσιο για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Ι. Βρούτσης: Δεν έχω απόφαση στα χέρια μου

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης – σε πρόσφατες δηλώσεις του – είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και ότι εφόσον υπάρξει απόφαση της πιλοτικής δίκης στην οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα την εφαρμόσουν κατά γράμμα. «Οσο επώδυνη και να είναι η δικαστική απόφαση, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν λεφτά, εμείς θα το σεβαστούμε» είπε ο υπουργός Εργασίας.”

Οι δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση έγιναν το πρωί της Τρίτης μετά τις πληροφορίες ότι το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας επιδικάζοντας αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Ωστόσο ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι «η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στη βάση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις επικαλούμενος το γεγονός ότι ως διάδικος στην πιλοτική αυτή δίκη δεν έχει λάβει ακόμα στα χέρια κάποια απόφαση.
«Δεν έχω στα χέρια μου δικαστική απόφαση άρα δεν ξέρω για τι κόστος μιλάμε. Δεν γνωρίζουμε αν αφορά όλους τους συνταξιούχους ή μόνο τους προσφεύγοντες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η δημοσιονομική δυνατότητα έχει δυσκολέψει πολύ» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει τα αναδρομικά γιατί σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «θα καταβληθούν τα αναδρομικά που έχουν επιδικαστεί με την απόφαση του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου» τον Οκτώβριο του 2019».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγωγές έχουν υποβάλλει περίπου 250.000-300.000 συνταξιούχοι, δηλαδή ένας στους δέκα. Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 8.000 ευρώ με εφάπαξ καταβολή εφόσον η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να εκτελεστεί άμεσα.

Ωστόσο ως σενάριο στο τραπέζι παραμένει να ληφθεί πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών και στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται σε 3,8 δισ. – 3 δισ. καθαρά αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι εισφορές υπέρ υγείας. Η επιστροφή για αυτό το διάστημα ( Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) θα αφορά τους πάντες ακόμα και αυτούς που δεν έχουν καταθέσει αγωγές ,ατομικές η ομαδικές,

Η λήψη πολιτικής απόφασης αντί της εκτέλεσης της απόφασης του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να προγραμματίσει την επιστροφή των ποσών σε βάθος χρόνου προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Έχει ληφθεί απόφαση γράφει η “Εφημερίδα των Συντακτών”

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται σε απόφαση του ΣτΕ, που έχει ήδη ληφθεί και έχει προκαλέσει απογοήτευση στους συνταξιούχους.

Συγκκριμένα η “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρει:

“Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του με την οποία είχε επιδικάσεις αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το ΣτΕ στη διάσκεψή του στην Ολομέλεια και με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο υπουργός Εργασίας ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.”