Μέτρα προστασίας, που αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες για την αντιμετώπιση  της κρίσης της ενέργειας και του κύματος διεθνούς ακρίβειας αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2022 αναφέρθηκε σε όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και ανακοίνωσε τρία ακόμη μέτρα στήριξης:

«O πληθωρισμός είναι στο 4% στην Ελλάδα. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμη για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και για αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει τους πολίτες.

Από τη μια ελέγχοντας των αισχροκέρδια και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως το καλάθι της νοικοκυράς αν χρειαστεί.

Ήδη έχουμε υψώσει σημαντικό τείχος στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Φτιάξαμε ταμείο ενεργειακής μετάβασης με 600 εκατ. ευρώ. Είναι μόνο ένα μέρος από τα 1,35 δισ. που θα διατεθεί στο μέτωπο αυτό για το 2021. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις διεθνές αγορές δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ειδικά αυτό που συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η παρέμβασή μας ήταν άμεση και δυναμική.

Τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Καλύπτουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δαπάνες θέρμανσης. Με ειδικές πρόνοιες και ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Τα τρία μέτρα για την κρίση στην ενέργεια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Θέλω να ανακοινώσω σήμερα τρία νέα μέτρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα τρία εν λόγω μέτρα:

1.Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχη αύξηση στα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2.Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου 40% το μήνα Δεκέμβριο.

3. Σε ότι αφορά τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως το μήνα Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής είχε ανακοινώσει σειρά παρεμβάσεων ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.