Με μεγάλη απογοήτευση οι δανειολήπτες είδαν τις νέες δόσεις των δανείων τους να βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα, πιο πάνω και από τον περασμένο Μάρτιο, παρότι έγιναν ανακοινώσεις για ετήσιο πάγωμα των επιτοκίων.

Για ένα στεγαστικό δάνειο, του οποίου η δόση ήταν 460 ευρώ, τώρα έφτασε κοντά στα 700 ευρώ, κάτι, που φέρνει οικονομικό αδιέξοδο σε νοικοκυριά και σε νέες οικογένειες.

Η απογοήτευση εξελίσσεται σε αγανάκτηση καθώς οι δανειολήπτες ρωτούν που πήγαν οι υποσχέσεις, που ανέφεραν ότι τα επιτόκια βάσης των ενήμερων στεγαστικών δανείων θα παρέμεναν στα επίπεδα όπου ήταν στις 31 Μαρτίου 2023, μείον 20 μονάδες βάσης, για 12 μήνες.

Οι δανειολήπτες βρίσκονται στη μέγγενη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσπαθώντας να υπολογίσουν τον αυξημένο λογαριασμό που προκύπτει από την απογείωση των επιτοκίων, σε μία, όχι επιτυχημένη για την ώρα, προσπάθεια της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα, σε δυσβάσταχτη αύξηση της δόσης ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ από 160 έως και 240 ευρώ τον μήνα (από 1.920 έως 2.880 ευρώ ετησίως), ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου και το περιθώριο που εφαρμόζει κάθε τράπεζα, έχει οδηγήσει η άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, που έχει διαμορφώσει το Euribor, το οποίο αποτελεί τη βάση υπολογισμού για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Οι αυξήσεις που επηρεάζουν εννέα στα δέκα δάνεια επιφέρουν ένα ακόμα χτύπημα, μετά την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, στους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις, ενώ με δεδομένο ότι όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε νέα άνοδο κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις αρχές Μαρτίου, αυτό θα αποτυπώνεται καθημερινά στο euribor, συμπαρασύροντας σε διαδοχικές αυξήσεις και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το euribor 3μήνου, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στο 3,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, παγιώνοντας τις αυξημένες δόσεις σε όλες τις κατηγορίες υφιστάμενων δανείων.

Οι πρώτες μειώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 και συγκεκριμένα από το τέλος του α’ τριμήνου και μετά, αλλά θα είναι συγκρατημένες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το euribor θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,7% στα τέλη του 2024 και στο 2,5% το 2025.

Η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη στα παλιά δάνεια όσο πλησιάζει ο χρόνος αποπληρωμής τους καθώς τα πρώτα χρόνια ενός δανείου ο οφειλέτης αποπληρώνει τόκους (οι οποίοι ανέβηκαν μετά την άνοδο των επιτοκίων) και όχι κεφάλαιο.