Η κρίση στην Ουκρανία και οι κινήσεις του ταραξία Πούτιν είχαν ως συνέπεια να στραφεί η προσοχή όλων, κυβερνήσεων, αναλυτών αλλά και καταναλωτών, προς τις τιμές της ενέργειας, αλλά και άλλων προϊόντων.

Βέβαια δεν φάνηκε αμέσως μια ακόμα τρελή κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου, ανάλογη με αυτή των παραμονών των Χριστουγέννων, όταν είχε «χτυπήσει» τα 180 ευρώ, καθώς τώρα παρά το αρχικό «ξεπέταγμα» στο +12%, υποχώρησε και διατηρήθηκε κάτω από τα 80 ευρώ.

Ακόμα κι έτσι, βέβαια το φυσικό αέριο παραμένει περίπου 400% ακριβότερο από πέρσι, ενώ το απειλητικό μήνυμα του Μεντβέντεφ για διπλασιασμό της τιμής του μετά τον «πάγο» στο Nord Stream 2 ενισχύει την εικόνα του ανελέητου μπρα- ντε- φερ με θύματα τους καταναλωτές.

Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, που δεν διέρχεται από την Ουκρανία, όπως και από άλλες πηγές, αλλά δεν διευκρινίζει το που θα φτάσουν οι τιμές, αφού θα παρατηρηθεί μείωση της τροφοδοσίας προς άλλες χώρες και συνεπώς θα αυξηθεί η ζήτηση με ταυτόχρονη άνοδο των τιμών.

Τα κακά νέα αρχίζουν αλλά δεν εξαντλούνται στην ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά αφορούν και το πετρέλαιο. Η τιμή του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσε στα υψηλά της 7ετίας και φλέρταρε με τα 100 δολάρια, με τις εκτιμήσεις να τον «βλέπουν» ακόμα και πάνω από τα 110- 120 δολάρια, δείχνοντας ότι ο εφιάλτης των 2 και πλέον ευρώ στην αμόλυβδη είναι πραγματικός.

«Εκτόξευση» και στην τιμή των δημητριακών

Κυβερνήσεις και καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, όμως και για την ανοδική πορεία που καταγράφει η τιμή ενός βασικού αγαθού: του σιταριού. Η τιμή του «χτύπησε» τα υψηλά 9ετίας, μόλις «φούντωσε» η ανησυχία για διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Συν τοις άλλοις, τα χαμηλά αποθέματα σε Καναδά και ΗΠΑ επέτειναν τον προβληματισμό και κάπως έτσι ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων σε δημητριακά κι ό,τι άλλο σχετίζεται με το σιτάρι, είναι προ των πυλών.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα σιτηρά. Η ουκρανική κρίση, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της, αλλά και η επιβολή κυρώσεων εκτιμάται ότι μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές, όλων των δημητριακών, δηλαδή- εκτός του σιταριού- και της σόγιας και του καλαμποκιού, σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ειδικής ομάδας εργασίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε ήδη σημαντικά κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο (+7,52%), αγγίζοντας τα υψηλά 10ετίας. Η αυξημένη ζήτηση, η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο μπορούν να “σπρώξουν” περαιτέρω τις τιμές.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν αύξηση 7,8% μέσα σε μόλις ένα μήνα σε αλεύρια και δημητριακά, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση 5% στο ψωμί, 7,1% στα ζυμαρικά, 3,2% σε άλλα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.