Από την Πέμπτη 22 Ιουλίου και σταδιακά μέχρι τις  29 του μηνός θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1.100.000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας καιΚοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε σήμερα Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, τις δυο υπουργικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή των αναδρομικών σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Γιάννης Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης

Μεε τις δυο αυτές υπουργικές αποφάσεις,ρυθμίζονται επιμέρους θέματα και γίνονται διευκρινίσεις για τα ποσά των κρατήσεων κ.λ.π.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.

Οι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά με τρεις προϋποθέσεις:

  • Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016
  • Έχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος
  • Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιάξει ο e-ΕΦΚΑ

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Όπως αναφέρουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, ο «έλεγχος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα.

Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν τώρα 350.000συνατξιούχοι του Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Αναδρομικά θα λάβουν και οι κληρονόμοι, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Από το ΙΚΑ αρχίζουν και τελειώνουν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Την αυλαία ανοίγουν οι μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ και κλείνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Αναλυτικά:

  1. Η πρώτη καταβολή αναδρομικών τοποθετείται την μεθεπόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ, σε πρώην μισθωτούς με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9).
  2. Η δεύτερη καταβολή ακολουθεί την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε πρώην μισθωτούς ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0,2,4,6,8,).
  3. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου.
  4. Η εξόφληση των αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, όταν θα καταβληθούν τα σχετικά ποσά σε συνταξιούχους Δημοσίου, σε ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ, σε δημοσιογράφους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τραπεζουπαλλήλους του πρ. ΕΤΑΤ και πρώην υπαλλήλους της ΔΕΗ.