Εγκρίθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020 και ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής αποζημιώσεων για όσους θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η αρ. 408/37/05-11-2020 απόφαση του ΔΣ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020 που προέρχονται:

– από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα καταβληθούν στις 24 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη,

– από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, θα καταβληθούν στις 25 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη,

– από τους τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 26 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη,

– από το Δημόσιο, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 27 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή.

Η αποζημίωση για αναστολή εργασίας

Εν τω μεταξύ, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση (αναλογικά με τις ημέρες αναστολής εργασίας) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, ενώ περί τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο.

Έτσι ο Δεκέμβριος θα είναι μήνας πληρωμών από το κράτος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι εκταμιεύσεις θα αφορούν στις αποζημιώσεις για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την καταβολή του 1/2 της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ακινήτων.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ειδικότερα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες ουσιαστικά πληρωμές της «επιστρεπτέας προκαταβολής 3», με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων του συγκεκριμένου κύκλου να ανέρχεται σε 101.430, στους οποίους καταβλήθηκε άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,507 δισ. ευρώ. Στο α’ 15νθήμερο του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4» ύψους 1 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει η «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχουν εκταμιευθεί τα ποσά από τους δύο αυτούς κύκλους -στους οποίους το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο, έως το τέλος του έτους- προκειμένου, συνυπολογιζόμενων των 3,369 δισ. ευρώ των τριών πρώτων κύκλων, η στήριξη των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους μέσω των πέντε κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν κρατικό δάνειο στους δύο τελευταίους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής».