Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Μαρτίου, τελευταία της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές, οδήγησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας να υποχωρήσει στα επίπεδα των 1.020 μονάδων,

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα με τη μετοχή της Deutsche Bank να βρίσκονται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων.

Η απότομη αύξηση στο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της Deutsche Bank, έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.021,16 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,97%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.019,30 μονάδες (-3,15%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,10%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί κατά 9,57%, ενώ από τις αρχές του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 9,83%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 93,95 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 36.347.384 μετοχές.

Οι πιέσεις στη γερμανική αγορά

Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας δέχθηκε νωρίτερα πολύ ισχυρές πιέσεις, σημειώνοντας απώλειες έως και 15%, την ίδια στιγμή που το κόστος ασφάλισης της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας (CDS) έχει εκτοξευθεί ήδη από χθες, έως τις 220 μονάδες.

Παράλληλα, πιέσεις δέχονται και οι ομολογιακοί τίτλοι της γερμανικής τράπεζας, με τα cocos απόδοσης 7,5% να πέφτουν κατά 1 σεντ, στα 74,716 σεντς στο δολάριο, που υποδηλώνει αύξηση της απόδοσης στο 22,87%.

Και όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω απόδοση στα ομόλογα της Deutsche Bank είναι, πλέον, διπλάσια σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν.
«Η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse».

Δεν κινδυνεύει η Deutsche Bank

Για το θέμα της Deutsche Bank μίλησε στο Bloomberg ο Stuart Graham, αναλυτής της Autonomous Research.

«Οι επενδυτές έχουν ανησυχίες για την έκθεση της Deutsche Bank στο real estate των ΗΠΑ αλλά και στην αγορά των παραγώγων», είπε, τονίζοντας όμως ότι «δεν έχουμε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της Deutsche Bank. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η Deutsche δεν είναι η επόμενη Credit Suisse».

Μάλιστα, έφερε σε αντιπαραβολή τα CDS της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, τα οποία ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες βάσης στην κορύφωση της κρίσης.

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση όπου η αγορά πρώτα πουλάει και μετά κάνει ερωτήσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα risk off επεισόδιο στις αγορές», είπε από την πλευρά ο Paul de la Baume, στρατηγικός αναλυτής της FlowBank.

Γιατί όμως πουλάνε οι επενδυτές; Οι ανησυχίες φαίνεται να εστιάζουν στην έκθεσή της στα αμερικανικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Stuart Graham. Πάντως, όπως αναφέρει ο ίδιος, και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι «απολύτως γνωστοί» και «όχι ιδιαίτερα τρομακτικοί».