Θα συνεχιστεί η στήριξη των εργαζομένων, που θα παραμείνουν και τον επόμενο μήνα σε αναστολή σύμβασης εργασίας, καθώς και ελευθέρων επαγγελματιών, που θα αποδεικνύουν μείωση τζίρου των επιχειρήσεών τους, τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ωστόσο είπε ότι αρκετές επιχειρήσεις αρχίζουν να μπαίνουν σε διαδικασία επαναλειτουργίας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 20.000 από αυτές ξαναπαίρνουν το προσωπικό, που ήταν σε αναστολή εργασίας. Επιπλέον ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι προστέθηκαν εκ των υστέρων στις λίστες των δικαιούχων, μεταξύ των οποίων και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι 20 άτομα.
Ακόμη ο υπουργός στη συνέντευξή του στο “OPEN” ανέφερε ότι δεν θα πειραχθεί ποσό 15,5 δισ ευρώ από το λεγόμενο “μαξιλάρι” διότι εκτός των άλλων είναι δεσμευμένο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Τέλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης σην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το επόμενο διάστημα και από το τι θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή των ειδικών για την εξάπλωση του κορονοΊού.
Η ομιλία Σταικούρα στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας σε ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι “τα μέτρα είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού και ταμειακού χώρου που έχει η εκάστοτε χώρα” όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, αξιοποιεί τους πόρους της με υπευθυνότητα, “ώστε να μην οδηγήσει την χώρα εκεί που θέλετε να την οδηγήσετε εσείς, σε νέο μνημόνιο”.
Για τους εργαζόμενους είπε ότι εκτός από τα 800 ευρώ για 45 ημέρες, έχουμε πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, φορολογικές αναστολές των εργαζομένων, μείωση του ενοικίου κατά 40%, αναστολές των υποχρεώσεων στις τράπεζες “για να στηρίξουμε την απασχόληση” και τις επιχειρήσεις.
Όσο για το τι κάνει η Ευρώπη για την επόμενη μέρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά ευρωπαϊκών μέτρων, όπως η ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, για να σημειώσει ότι όλα αυτά δεν αρκούν: “Χρειάζονται περισσότερα. Θέλουμε πιο φιλόδοξο σχέδιο, γιατί η υγειονομική κρίση έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση και αυτό διεκδικούμε. Αυτό διεκδικούμε σε όλα τα fora, αυτό διεκδικούμε με σαφήνεια, με αυτοπεποίθηση, κερδίζουμε βαθμούς ευελιξίας, που ήταν αδιανόητη πριν λίγους μήνες, μιλάμε με στέρεα επιχειρήματα και όχι με θεωρητικά, ιδεοληπτικά νεφελώματα”.
Επανέλαβε μάλιστα αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός χθες: “Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup επιπροσθέτως της λειτουργίας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Αυτό το ταμείο θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, να χρηματοδοτηθεί με όποιου είδους γίνεται κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους, να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιαστεί πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη-μέλη και όχι προς δάνεια”.