Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, παρότι οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, και ότι συγκάλεσε νέα συνεδρίαση του συμβουλίου αύριο Πέμπτη.
«Έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε αυτήν. Ανέστειλα το Eurogroup», οι εργασίες του οποίου θα συνεχιστούν «αύριο, Πέμπτη», ανέφερε ο Πορτογάλος πρόεδρος του συμβουλίου μέσω Twitter.
Παρότι οι συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα, οι χώρες του βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να καταβληθεί μια χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο.
Η βιντεοδιάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.
Τι προβλέπει το σχέδιο, που έφερε θετικά μηνύματα
Η προσδοκία για την επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup για ένα πακέτο ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στις οικονομίες της ευρωζώνης τα διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ευνόησαν τα ομόλογα, σε συνδυασμό και με κάποια θετικά μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας, τα οποία δείχνουν μία πρώτη επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσής της.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., είναι πιθανόν εξέτασαν ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων, και θα κινείται τρεις άξονες.
1. Την δημιουργία μίας γραμμής χρηματοδότησης από τον ESM συνολικού ύψους 240 δισ. ευρω, απ’ την οποία το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αντλεί υπό όρους έως το 2% του ΑΕΠ.
2. Ο δεύτερος αφορά την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων (πλεον των 40 δισ. ευρώ που ήδη έχει αποφασιστεί) ύψους 25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Με τις εγγυήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δημιουργηθει μία μόχλευση κεφαλαίων η οποία μπορεί να φθάσει τα 200 δισ. ευρώ.
3. Την δημιουργία ταμείου για την προστασία της απασχόλησης στην Ε.Ε. ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις με την παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα κράτη μέλη θα δανειστούν από την αγορά 100 δισ. ευρώ με ευνοικούς όρους, προσφέροντας για αντάλλαγμα εγγυήσεις της Ε.Ε..
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ