Έμμεση αποποίηση ευθυνών επιχειρεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, για την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση, ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση προς την Πέλλα και τις γύρω περιοχές.

Η Περιφέρεια αναφέρει ότι από την πλευρά της έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις δύο παρακάμψεις (Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας), με ποσό 220.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται κυβερνητική απόφαση για την απαραίτητη δαπάνη, κάτι που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται άμεσα. Έτσι εκφράζονται φόβοι ότι και πάλι τα εμπόδια θα είναι πολλά και θα σημειωθούν καθυστερήσεις, οπότε οι προσβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους υψίστης σημασίας Πέλλας και Βεργίνας θα γίνονται μέσω οδών μονών κατευθύνσεων, που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες.

Πάντως η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της αναφέρεται στη στενή της συνεργασία με την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων και να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες μετατροπής της οδού Θεσσαλονίκης -Έδεσσας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

 Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, μετά και τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο θέμα, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια επισημαίνει ότι “η  Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν έχει οδική σύνδεση με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με τη Θεσσαλονίκη”, ενώ διαβεβαιώνει ότι “η διεκδίκηση της μετατροπής της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πάγια και σταθερή από όλες τις κυβερνήσεις”.

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι για την αποκατάσταση χαρακτηριστικών σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου απαιτείται να ολοκληρωθούν δυο μείζονες παρεμβάσεις: η παράκαμψη των Γιαννιτσών και η παράκαμψη της Χαλκηδόνας.

Γνωστοποιείται, παράλληλα, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει το σύνολο των μελετών για τις οποίες έχει την ευθύνη, δηλαδή για τις δυο παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, καθιστώντας το έργο μελετητικά ώριμο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο παρακάμψεων είναι 220 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη διατεθεί πίστωση 10 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων από την Πολιτεία. (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)