Θρηνεί πάλι η Ελλάδα θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές στη Χαλκιδική, στη Ροδόπη και άλλες περιοχές, δείχνοντας αδυναμία να αντιμετωπίσει μια κατάσταση σε τόσο μεγάλη έκταση με έναν σαρωτικό τυφώνα και τοπικούς ανεμοστρόβιλους, φαινόμενα που περιγράφονται ως πρωτοφανή και επιφέρουν βιβλικές καταστροφές.

Οι εικόνες από την Χαλκιδική είναι σοκαριστικές, καθώς έχουν ισοπεδωθεί παραλιακές περιοχές από την Καλλικράτεια έως την Ποτίδαια, αλλά και σε τοπικό επίπεδο πιο πέρα μέχρι το Άγιο Όρος.

 

Ο χώρος της ταβέρνας, που ισοπεδώθηκε από τον φοβερό άνεμο.

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες με επικεφαλής τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) τρέχουν και δεν φτάνουν. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και όλοι αναρωτιούνται τι φταίει. Οι επιστήμονες, αλλά και όσοι παρακολουθούν ανάλογες καταστάσεις μιλούν για πρωτοφανή φαινόμενα, που οφείλονται αφ΄ενός σε ατμοσφαιρική διαταραχή, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην αδυναμία λήψης προληπτικών μέτρων από την πολιτεία σε περιοχές με πολλές αυθαιρεσίες, πρόχειρες κατασκευές και πολεοδομική – χωροταξική αναρχία.

Τραγικός ο απολογισμός σε Νέα Πλάγια, Σωζόπολη, Ποτίδαια

Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε σπίτια και  τουριστικές εγκαταστάσεις και δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους:«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών,  Αθανάσιος Καλτσάς.

Ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα στη Χαλκιδική είναι τραγικός. Οι υλικές ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές είναι το λιγότερο, καθώς θα διορθωθούν. Οι έξι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, ωστόσο, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας δύο και οκτώ ετών, είναι μία πραγματική τραγωδία, που δεν μπορεί να διορθωθεί.
Οι συνθήκες που χάθηκαν οι ζωές των έξι τουριστών αναδεικνύουν την τραγικότητα των στιγμών. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ο τυφώνας σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω του καταστροφή και θάνατο.
Τα θύματα:

Μία μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο τυφώνας παρέσυρε την οροφή, η οποία τους καταπλάκωσε και τους τραυμάτισε θανάσιμα.

Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του, περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Ο τυφώνας παρέσυρε ό,τι δέντρο βρήκε μπροστά του. Ένα από αυτά καταπλάκωσε τον άτυχο τουρίστα από τη Ρωσία και το παιδάκι του.

Δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ο γιος τους και ο 19χρονος εγγονός τους, είχαν σταθμεύσει με το τροχόσπιτό τους σε παραλία στην Σωζόπολη. Ο τυφώνας παρέσυρε σαν κούτσουρο το τροχόσπιτο. Το ζευγάρι των ηλικιωμένων βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ τραυματίστηκε ο γιος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως και ο 19χρονος εγγονός, με σαφώς ελαφρύτερα τραύματα.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου νοσηλεύονται έξι τραυματίες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Πως σκοτώθηκε το οκτάχρονο αγόρι

Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Χαλκιδική. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Όπως ανέφεραν απεσταλμένοι τηλεοπτικών δικτύων, το αγόρι παρασύρθηκε από τον σφοδρό αέρα και έπεσε πάνω σε τζαμαρία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα φαίνεται πως ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους -κατά πληροφορίες είναι 18 ετών- που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Την ίδια ώρα, έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του, την Τετάρτη γύρω στις 18.00 για ψάρεμα. Έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Αρκετές περιοχές του νομού βυθίστηκαν στο σκοτάδι, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση των σωστικών μέσων στα σημεία που επλήγησαν.

Γιατί γίνονται ανεμοστρόβιλοι και τυφώνες

Ο ομότιμος καθηγητής μετεωρολογίας-κλιματολογίας του ΑΠΘ Τιμολέων Μακρογιάννης, σε παλαιότερη συνέντευξή του έδωσε εξηγήσεις για το φαινόμενο και επισημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα μεγάλης ατμοσφαιρικής αστάθειας.

«Ο ανεμοστρόβιλος είναι ένα βίαιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εντάσσεται στους Σίφωνες ξηράς. Είναι αποτέλεσμα μεγάλης ατμοσφαιρικής αστάθειας.

Η επικρατέστερη άποψη σχηματισμού του ανεμοστρόβιλου είναι: ψυχρός και ξηρός αέρας κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα συναντά κάποια στιγμή θερμό σχετικά αέρα και αντί να εισχωρήσει κάτω από αυτόν, τον υπερκαλύπτει με αποτέλεσμα να προκαλείται έτσι μια τρομερή ανισορροπία.

Ο θερμός και υγρός αέρας στη συνέχεια ορμάει κυριολεκτικά προς τα πάνω με μεγάλη ταχύτητα.

Ο ψυχρός τώρα αέρας που εισχωρεί από τα πλάγια δίνει στα ανοδικά ρεύματα την παρατηρούμενη περιστροφική κίνηση.

Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται με τον τρόπο αυτόν εντός του ανεμοστρόβιλου είναι τεράστιες. Σε αυτές τις δυνάμεις οφείλονται οι όποιες καταστροφές στα δέντρα και στα κτίρια που συναντά ο ανεμοστρόβιλος κατά την μεταφορική του κίνηση

Ο υπουργός έφτασε στα Νέα Μουδανιά γύρω στις 6:30 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας «για τη διαχείριση ενός πολύ κρίσιμου περιστατικού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

   Καταγραφή και αποκατάσταση υποδομών

Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που έφτασε στην περιοχή τα ξημερώματα, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά από σύσκεψη με αρμόδιους παράγοντες στα Μουδανιά, διευκρίνισε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Απ. Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση

Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

“Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.