Μειωμένη σε ποσοστό ως και 80% αναμένεται η φετινή ποιοτική παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής σε σχέση με πέρυσι, με τους ελαιοπαραγωγούς να δηλώνουν ότι η θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 (χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα), έδωσε τη χαριστική βολή, όπως λένε.

Σημειώνουν, δε, ότι οι δύο βροχοπτώσεις που ακολούθησαν καθιστούν ακόμη πιο επισφαλή την αντικειμενική και δίκαιη καταγραφή των ζημιών και άρα της αποζημίωσής τους.

«Προερχόμενοι από μια χρονιά ακαρπίας πέρυσι, φέτος που προοιωνιζόταν μια καλή χρονιά για την παραγωγή ελιάς, υπολογίζαμε ότι θα ισοφαρίσουμε την οικονομική ζημία του 2018. Τελικά, όχι μόνο δεν ισοφαρίζουμε την περσινή οικονομική ζημιά, αλλά αντίθετα αυτή αυξάνεται σημαντικά, σε σημείο μάλιστα που όλοι αναρωτιόμαστε πως θα βγάλουμε τον επερχόμενο χειμώνα», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  οι πρόεδροι των Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης και του Αγίου Μάμαντος, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αφού όπως επισημαίνουν, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ  συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών, διαδικασία που όμως «δεν αποδίδει στο 100%, αφού οι δύο βροχοπτώσεις που ακολούθησαν μετά την θεομηνία, παρέσυραν και εξαφάνισαν, μεγάλο μέρος των καρπών που έπεσαν από τα δέντρα λόγω της ανεμοθύελλας και που υπολογίζεται ότι αφορούν στο 30%-50% της παραγωγής».
Όπως διευκρινίζουν, «το χαλάζι που έπεσε την 10η Ιουλίου, χτύπησε την πλειονότητα των ελαιοδέντρων από την Καλικράτεια έως και την Γερακινή, περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 70%- 80% της συνολικής παραγωγής στο νομό Χαλκιδικής», ενώ «από Ορμύλια και προς την υπόλοιπη Σιθωνία, δεν υπάρχουν προβλήματα».
Η ζημιά είναι τεράστια και η κατάσταση τραγική, σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μια καταστροφή από την οποία θα χρειαστεί ίσως και χρόνια για να συνέλθουμε. Αυτό γιατί το χαλάζι που έπεσε, δεν χτύπησε μόνο τον καρπό της παραγωγής φέτος, αλλά και τα νεαρά βλαστάρια στα δέντρα που θα έδιναν καρπό τα επόμενα χρόνια».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ