Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Σάρτης στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά είχε φτάσει το απόγευμα έως την ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού, συνεχίζοντας να κατακαίει πευκώδεις εκτάσεις στη χερσόνησο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν πριν από λίγο την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.
“Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.
Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνέχιζαν το έργο της κατάσβεσης, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου. Η πυρκαγιά νωρίτερα είχε φτάσει πάνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές της Σάρτης. Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης. “Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση” τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ.Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

“Πανέτοιμοι για εκκένωση της Σάρτης”

“Πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης είναι ο κρατικός μηχανισμός” δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκόταν στον οικισμό από το μεσημέρι και ανέφερε ότι θα παραμείνει εκεί μέχρι να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Η φωτιά εκκινείτο παράλληλα προς τον οικισμό της Σάρτης και ήταν εκτός ελέγχου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, επιχειρούσαν τέσσερα αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, δεκάδες οχήματα, υδροφόρες του δήμου, δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ