Εκκλήσεις στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, απηύθυναν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κων. Ζέρβας σε δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη, αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Χαρδαλιά την τοποθέτηση συντονιστή για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη και παρουσίαση στοιχείων της επιδημιολογικής εικόνας για κάθε δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο κ. Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου:

«Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα. Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00». Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».

Είμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων όπως στις 26 Οκτωβρίου

Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι «εάν δεν προσέξουμε τα Χριστούγεννα, πολύ εύκολα θα επανέλθουμε στις καταστάσεις που ζήσαμε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα» και τόνισε: «είναι ώρες ευθύνης για όλους και τον καθένα ξεχωριστά».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δείχνει να είναι σε σταθεροποίηση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όμως σχολίασε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».

«Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κατάχρηση στη δυνατότητα που δίνεται έστω για μια μικρή χαλάρωση στις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση ορισμένοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν καν χρήση αυτής της δυνατότητας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Τα μέτρα όμως πρέπει να τηρηθούν. Κι αν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το κάνουμε για να μπορέσουμε να βρεθούμε μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνέστησε, τέλος, ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά και στους ορεινούς όγκους, διότι εκεί, όπως είπε, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα.

Α. Τζιτζικώστας: «Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη στιγμή

Την εκτίμηση ότι «βρισκόμασε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή» έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

«Ενημερωθήκαμε από τον Νίκο Χαρδαλιά για την επιδημιολογική εικόνα της Κεντρικής Μακεδονίας και για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι «πράγματι υπάρχει μια βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, και στα κρούσματα, αλλά και στις αναλύσεις των λυμάτων που κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι «βρισκόμαστε για την ακρίβεια σήμερα στο σημείο που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου με ακριβώς τα ίδια κρούσματα, ακριβώς το ίδιο φορτίο στα λύματα». Ωστόσο, τόνισε, ότι η διαφορά «είναι ότι δεν έχουμε τα ίδια κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με εκείνα που είχαμε στις 26 Οκτωβρίου, άρα, εάν υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος όχι να φτάσουμε στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά να το ξεπεράσουμε κατά πολύ».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. «Παρ’ ότι η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε τις γιορτές που έρχονται να χαλαρώσουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να ακολουθήσουμε πιστά τις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε εδώ να συνεχίσουμε την δουλειά που κάναμε όλους τους προηγούμενους δέκα μήνες συνδράμοντας το έργο των αρμοδίων για τη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και στην υγεία και στην οικονομία» πρόσθεσε.

Τι ζήτησε ο Κων. Ζέρβας από τον Ν. Χαρδαλιά

Σύσκεψη με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό είχε χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
“Διανύουμε την έβδομη εβδομάδα του lockdown. Η πόλη μας πέρασε επτά πολύ δύσκολες εβδομάδες. Αυτό που έχουμε καταφέρει σήμερα είναι να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ξεκινούσε το μεγάλο κακό για την πόλη μας. Αυτό δεν σημαίνει -παρ’ ότι μπορούμε να χαμογελάμε λίγο σήμερα- ότι το πρόβλημα είναι πίσω μας.

Ο δρόμος για την κανονικότητα είναι ακόμη μακρύς. Οποιοσδήποτε εφησυχασμός, οποιαδήποτε χαλάρωση τα Χριστούγεννα μπορεί να φέρει πολύ γρήγορα τον χρόνο πάλι στον μαύρο Νοέμβρη για την πόλη μας, για την Κεντρική Μακεδονία. Ούτε και η ίδια η έλευση των εμβολίων μπορεί να μας κάνει να εφησυχάζουμε.
Ζήτησα από τον Υφυπουργό να υπάρξει ένας συντονιστής στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, για να έχουμε όλη την πληροφόρηση, για να έχουμε όλον τον συντονισμό.
Ζήτησα και θα τα έχουμε από τη Δευτέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία κατά δήμους, ώστε να γνωρίζει κάθε δήμαρχος τα δεδομένα που αφορούν την περιοχή του και να μην ενημερώνεται για τα κρούσματα από τα δελτία ειδήσεων.
Από κει και μετά οι δήμοι προσφέρονται -κι εγώ πρώτος το έκανα- να βοηθήσουν στη διαδικασία των εμβολιασμών. Ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχει τους χώρους, έχει τα μέσα, έχει την τεχνογνωσία να βοηθήσει σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα για την πόλη, για τη χώρα μας. Και θα είμαστε εκεί.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση απέναντι στους συμπολίτες μας. Αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα. Όμως για να περάσουμε τα επόμενα Χριστούγεννα κοντά στους δικούς μας, κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε, και για να τους έχουμε όλους δίπλα μας, θα πρέπει να στερηθούμε αυτό ακριβώς που κανένας μας δεν θέλει να στερηθεί.
Προσωπικά δεν θα κάνω Χριστούγεννα με τη μητέρα μου. Γιατί θεωρώ ότι με αυτό που κάνω σήμερα, διατηρώντας τις αποστάσεις, την κρατάω υγιή. Το ίδιο θα κάνω κι εκείνη τη μέρα, όσο κι αν στενοχωρηθεί όσο κι αν μου λείψει.
Και αυτό είναι το καλύτερο δώρο αγάπης που μπορεί να κάνει καθένας από μας. Το δώρο αγάπης, το δώρο αλληλεγγύης, είναι να κρατήσει υγιείς τους ανθρώπους που αγαπά. Με την προοπτική τα επόμενα Χριστούγεννα, οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες κανονικότητας, θα πρέπει όλοι να επενδύσουμε στην πραγματική αγάπη, που αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση της δημόσιας  υγείας”.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Σπυρίδωνας Βαρσάμης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας καθώς και οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωυσίδης.