Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η ανάδειξη του αρχαιολογικου χώρου

στα Πετράλωνα με σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό.-

 

Στην ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση έργων συντήρησης, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των υποδομών του σπηλαίου.

Την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 996.000 ευρώ και δικαιούχος είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης της διαδρομής επίσκεψης του σπηλαίου, τοποθέτησης του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σύνταξης μελέτης καθαρισμού του λιθωματικού διακόσμου και καθαρισμού της επιλιθικής χλωρίδας σε συνδυασμό με τον έλεγχο του μικροκλίματος του σπηλαίου, καθώς και τη δημιουργία πληροφοριακού υλικού για το κοινό.
“Κύριος γνώμονας των παρεμβάσεων είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μνημείου, ενώ βασικός στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του σπηλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και ελκυστικότητά του ως εδραιωμένου τουριστικού προορισμού και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών” τόνισε, σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας.

Η προιστορία και οι διαφωνίες

 

Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα  Χαλκιδικής. Είναι ανοικτό για το κοινό από το 1979. Στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν από τον ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών, κατ’ εκτίμηση του ίδιου των αρχαιότερων Ευρωπαίων προγόνων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.[1

Το σπήλαιο ανακάλυψε ο Φίλιππος Χαντζαρίδης στις 10 Μαΐου του 1959 και έγινε γνωστό για τα παλαιοντολογικά  και παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα ήδη από το 1960, μετά την τυχαία ανακάλυψη στο σπήλαιο από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρηγιαννίδη, του περίφημου απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου. Η αξία του ευρήματος και η μοναδικότητά του έδωσαν αφορμή σε μια σειρά εργασιών μέσα και έξω από το σπήλαιο. Το 1968 και την περίοδο 1974-1988 διενεργήθηκαν ανασκαφές στο σπήλαιο από τον Άρη Πουλιανό.

Στις δημοσιεύσεις του Πουλιανού για το σπήλαιο γίνεται λόγος για λίθινα και οστέινα εργααλέια, ο προσωρινός όμως χαρακτήρας των δημοσιευμάτων δεν μας δίνει μια σαφή εικόνα τους. Τα ευρήματα οπωσδήποτε είναι σπουδαιότατα και αποτελούν τις πρώτες μαρτυρίες κατοίκησης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.

Από ανθρωπολογικής άποψης το απολιθωμένο κρανίο είναι σπουδαιότατο εύρημα, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία των ειδικών για την χρονολόγησή του και για την αξιολόγησή του. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται ως ανήκον σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την άλλη.

Δυστυχώς δεν διαφαίνεται κάποιος συμβιβασμός ούτε προδιαγράφεται κάποια προσέγγιση μεταξύ των ειδικών και το εύρημα παραμένει ανεκμετάλλευτο ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μια αξιόπιστη απάντηση για την αξιολόγηση των σημαντικότατων ευρημάτων του σπηλαίου των Πετραλώνων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ