Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική Μακεδονία Πλήγμα το κλείσιμο συνόρων με Σερβία – Εγκλωβισμοί στον Προμαχώνα και...

Πλήγμα το κλείσιμο συνόρων με Σερβία – Εγκλωβισμοί στον Προμαχώνα και ένταση.

Αντιδράσεις και προβληματισμοί εκδηλώνονται από εκπροσώπους φορέων του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα για τον αποκλεισμό Σέρβων επισκεπτών, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων με την Σερβία εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι Σέρβοι τουρίστες ήταν από τους καλύτερους πελάτες στη Χαλκιδική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, κάτι που είχε οδηγήσει πρόσφατα την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο να ανακοινώσουν ειδικά κίνητρα με εκπτώσεις για τους επισκέπτες από την γειτονική και φιλική χώρα.

Ο κόσμος του τουρισμού βλέπει να περνούν οι μέρες, χωρίς ωστόσο να αυξάνονται οι κρατήσεις, με τις προβλέψεις για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι να μοιάζουν όλο και περισσότερο με πραγματικότητα

Ακόμα περισσότερο, μετά την απόφαση για «μπλόκο» στους Σέρβους τουρίστες εκφράζεται αγωνία από τους ξενοδόχους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι ναι μεν είδαν μια κίνηση τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, αλλά τώρα δέχονται νέο πλήγμα με το πρόβλημα της Σερβίας.

 Η απόφαση της κυβέρνησης ήρθε μετά από πολλά θετικά κρούσματα σε Σέρβους τουρίστες, αρκετά από τα οποία εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα.  Ισχύει μέχρι τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Τεράστια ουρά στον Προμαχώνα και κλίμα έντασης

Περίπου επτά χιλιόμετρα ήταν η ουρά οχημάτων που σχηματίστηκε το βράδυ της Κυριακής στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μοναδικό σημείο από το οποίο μπορούσαν να εισέλθουν οδικώς στη χώρα επισκέπτες από τη Σερβία.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν για αρκετές ώρες εγκλωβισμένοι στο σημείο, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στους τελωνειακούς ελέγχους.

Οι περισσότεροι από αυτούς, που προέρχονται από την Σερβία, θέλησαν να περάσουν από τη νύχτα στην Ελλάδα, επιχειρώντας να προλάβουν την απαγόρευση εισόδου, που εφαρμόστηκε στις 6.00 π.μ.

Οι εγκλωβισμένοι, μάλιστα, όμως μετέδωσε η ΕΡΤ, δήλωναν αποφασισμένοι να μπουν στην Ελλάδα και να κάνουν τις διακοπές τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος πριν κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Σερβία.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί κι ενώ στο σημείο επικρατούσε μεγάλη ένταση, έγινε γνωστό πως τα σύνορα άνοιξαν για όσους επισκέπτες από τη Σερβία έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, για να αποσφυμφορηθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΡΤ οι Σέρβοι ταξιδιώτες που είναι στον Προμαχώνα θα είναι αναγκασμένοι να παρουσιάσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα που έχουν συμπληρώσει, ενώ θα τους γίνουν και τα απαραίτητα τεστ.

«Ξέραμε ότι θα έχει κόσμο, ήρθαμε για να περάσουμε στη χώρα πριν τις 6 το πρωί. Περιμένουμε εδώ από τα μεσάνυχτα. Είναι δυνατόν να δουλεύει μόνο ένα άτομο; Υπολογίσαμε πόσες ώρες χρειαζόμαστε, έχουμε περάσει εδώ και ώρες σε ελληνικό έδαφος. Έχουμε πληρώσει για τις διακοπές μας. Εάν δεν διορθωθεί αυτή η κατάσταση δεν θα ξαναέρθουμε για διακοπές στην Ελλάδα» δήλωσε αγανακτισμένη τουρίστρια στην κάμερα της ΕΡΤ.

Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ντάτσιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ότι από αύριο Δευτέρα στις 6.00 η ώρα το πρωί η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους πολίτες της Σερβίας.

«Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενημέρωσε την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα κλείσει από αύριο τα σύνορα της για τους πολίτες της Σερβίας εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει ειδική άδεια» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν για την Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

Ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι «η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στην Σερβία και με δεδομένο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες».

Εκατοντάδες κρούσματα στη Σερβία

Η κατάσταση στη Σερβία με τον κορονοϊό έχει επιδεινωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μπει σε καραντίνα το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν χθες προστέθηκαν 325 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν οχτώ ασθενείς. Ο θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας έφτασαν τους 306, ενώ έχουν νοσήσει συνολικά 15.829 άτομα.

Στο μεταξύ, άλλες τέσσερεις πόλεις τέθηκαν χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έτσι έφτασαν τις εννέα οι πόλεις στις οποίες επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού για την αποτροπή έξαρσης του κορονοϊού.

Στο Βελιγράδι από την Παρασκευή άρχισε να επιβάλλεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων στους κλειστούς. Επίσης, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ διενεργούνται έλεγχοι από υπηρεσίες του δήμου για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 80% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι. Το κλειστό στάδιο «Arena» άρχισε να μετατρέπεται, από τον στρατό, σε «Covid-19 νοσοκομείο» και θα χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ήπιων περιπτώσεων.