Ξεπερνιούνται και τα τελευταία εμπόδια, για τη δημιουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο, δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρο της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

“Η ΕΥΑΘ, την οποία εποπτεύει ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, αναλαμβάνει τη σύνδεση του νοσοκομείου με το δίκτυο υδροδότησης και το αποχετευτικό δίκτυο. Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ανέλαβε την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, με διαπλάτυνση της υπάρχουσας οδού, για την απρόσκοπτη πρόσβαση οχημάτων στο νοσηλευτικό Ίδρυμα. Με άμεσες κινήσεις συμβάλλουμε ώστε η λειτουργία του νοσοκομείου να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, είπε ο υφυπουργός.

Όπως σημείωσε, το έργο της σύνδεσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ύψους 600.000 ευρώ, θα εκτελεστεί από την ΕΥΑΘ Α.Ε. Για την υδροδότηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου θα κατασκευαστεί αντλιοστάσιο, θα τοποθετηθεί δίκτυο αγωγών και για τους σκοπούς αυτούς, προχωρά η απαλλοτρίωση των απαιτούμενων εκτάσεων.

Από την συνάντηση των Στ. Καλαφάτη και Ιγν. Καιτεζίδη. 

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, ακόμη, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ΕΥΑΘ Α.Ε. με την ΔΕΥΑ Πυλαίας – Χορτιάτη, ώστε να δοθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία, από πλευράς της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, για να προχωρήσει το δυνατόν γρηγορότερα η σύνδεση και του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη με τα δίκτυα της ΕΥΑΘ.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα, ένα μεγαλόπνοο έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 και θα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Θα είναι το πρώτο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που θα ανεγερθεί εκτός Αθηνών και θα είναι βασισμένο σε διεθνή πρότυπα λειτουργίας.

Θα διαθέτει 228 κλινικές θέσεις και 33 ΜΕΘ

Θα έχει δυναμικότητα 228 κλινικών θέσεων, με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, 33 κλίνες ΜΕΘ με δυνατότητα μετατροπής σε ΜΑΦ και πράσινες και βιώσιμες κτηριακές εγκαταστάσεις. Παράλληλα θα έχει πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας, ενώ θα παρέχει βέλτιστες πρακτικές νοσηλείας και θεραπευτική συνεισφορά.

Το κτίριο, που  θα φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, θα είναι καλαίσθητο και εναρμονισμένο με τη φύση ακολουθώντας σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας. Ταυτόχρονη και η δέσμευση της Κυβέρνησης δια του εκπροσώπου στον συντονισμό του έργου Μάριου Θεμιστοκλέους να προχωρήσουν τα έργα υποδομής στο Φίλυρο με πρώτο το έργο πρόσβασης του δρόμου για το οποίο ήδη έχουν προβλεφθεί 20 εκ ευρώ και ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες.

Εκτός από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, η  Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Νιάρχος με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, αφορά στην ανέγερση δύο ακόμη  νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Σπάρτη, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εναέρια μέσα.