Αεροψεκασμοί από αύριο έως και την Κυριακή

με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Επαναπροσαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το τελευταίο διάστημα, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο “τρέχει” κανονικά από τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας.

Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβρέττα, που ξεκίνησε στην ώρα του χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, με καλή συνεργασία και σε συντονισμό με τους Δήμους, αλλά είχε να “αναμετρηθεί” με την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις έντονες βροχοπτώσεις.

“Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών είναι σε ισχύ από πέρυσι και για τρία χρόνια, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 14 Απριλίου, ωστόσο οι βροχοπτώσεις αυτές, φέτος, ήταν πρωτοφανείς και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα το αναπροσαρμόσαμε, το αναπροσαρμόζουμε ανάλογα με τις συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβρέττας.

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών όπως και τα αυξημένα επίπεδα όχλησης από τα τσιμπήματα τους, ενεργοποιούν εκ νέου τους αεροψεκασμούς. “Αν όλα πάνε καλά με τον καιρό, ξεκινάμε τους αεροψεκασμούς από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, που ήδη είχαν γίνει ειδικά στους ορυζώνες και που είναι η κύρια πηγή επώασης των κουνουπιών”, σχολίασε ο κ. Χατζηβρέττας.

Ο αντιπερειφερειάρχης Υγείας εκτιμά πως αν δεν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κουνούπια. Επισημαίνει ότι ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ψεκάσει τα σημεία ευθύνης της για τα κουνούπια, όπως “στο αγροτικό σύστημα, σε ποτάμια λίμνες και έλη. Έχουμε ευθύνη να παρεμβαίνουμε σε συνεργασία με τους Δήμους σε ανοιχτά ρέματα και φρεάτια”.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εργαστήριο Μετεωορολογίας – Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, σε έναν χρόνο έχουμε 400 χιλιοστά βροχής και μόνο στην Ασπροβάλτα την περίοδο 25 με 28 Ιουνίου έπεσαν 236 χιλιοστά νερού. Κάτι ανάλογο είχαμε και στην Κασσανδρεία με 158 χιλιοστά”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηβρέττας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι μπορούν οι πολίτες, όταν εντοπίζουν οξυμένα προβλήματα με τα κουνούπια σε κάποια περιοχή, να επικοινωνούν στη γραμμή 800 11 244 244.

Αεροψεκασμοί  σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΚΜ

Αεροψεκασμούς θα πραγματοποιήσει μεταξύ Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 και Κυριακής 15 Ιουλίου 2018, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους ορυζώνες του κάμπου της Θεσσαλονίκης, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων του κάμπου της Θεσσαλονίκης, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών. Αποτέλεσμα είναι, εκτός από τα υψηλά επίπεδα όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, η ύπαρξη κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα ενήλικα κουνούπια.

Για το λόγο αυτό, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα, καθώς και της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV). Για τους ψεκασμούς έχει εκδοθεί σχετική άδεια από τα Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΚΜ, οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως ογδόντα χιλιάδων (80.000) στρεμμάτων ακατοίκητης έκτασης (ρυζοκαλλιέργειες).

Οι αεροψεκασμοί θα γίνονται μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας το ανώτερο έως τρεις (3) ώρες. Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια του αρμόδιου Υπουργείου για το σκοπό αυτό.

Η διενέργεια των αεροψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές. Οι δράσεις θα γίνουν υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα σε ακατοίκητες περιοχές, σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών (δηλαδή τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μη κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.

Οι τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους, προκειμένου να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Σε περίπτωση που δεν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες, οι δράσεις θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ