Πολύς θόρυβος ξεσηκώθηκε εξαιτίας μιας ατυχούς δήλωσης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα σχετικά με το τι είδους ταινίες θα γυρίζονται στα νέα κινηματογραφικά στούντιο της Θεσσαλονίκης, κάτι, που όμως ξεστρατίζει τη σκέψη από την ουσία του κεντρικού θέματος, που είναι το παραγόμενο έργο από τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό φορέα της Βόρειας Ελλάδας.

Μερικοί στάθηκαν σε μια απερίσκεπτη αναφορά του τύπου “αν θα γυρίζονται ταινίες του Σειρηνάκη” και οι αντιπολιτευόμενοι προσπάθησαν να δώσουν ποικίλες ερμηνείες για το αν η δήλωση αυτή ενέχει στοιχεία σεξιστικού περιεχομένου, αν προσβάλλει τις εργαζόμενες γυναίκες της Περιφέρειας με αναγωγές και σε άλλα τινά της σύγχρονης αντίληψης περί της ισότητας των φύλων και του κινδύνου ροπής προς προσβολές πέριξ των γεννητικών οργάνων.

Συγκεκριμένα η όλη φασαρία ξέσπασε με αφορμή μια εκδήλωση ανταλλαγής ευχών στο περιθώριο επικοινωνιακών επαφών για να υπογραμμιστεί η σημασία του γεγονότος ότι η Θεσσαλονίκη πρόκειται να αποκτήσει εντός του 2020 κινηματογραφικά στούντιο σε έκταση 83 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης με οκτώ κινηματογραφικά πλατώ, εκατοντάδες εργαζόμενους  και εκατομμύρια ευρώ σε ανταποδοτικά οφέλη με θέσεις εργασίας, αύξηση τζίρου από παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες κ.α.

Κατά την ανταλλαγή των πρωτοχρονιάτικων ευχών  ο εκπρόσωπος του οργανισμού που έχει αναλάβει να προωθήσει κινηματογραφικές παραγωγές στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο  Film Office,, επισκέφθηκε τον Απόστολο Τζιτζικώστα και χρησιμοποιώντας μια κινηματογραφική κλακέτα εξέφρασε ευχές για το νέο “απόκτημα” της Θεσσαλονίκης.  Αστειευόμενος δε ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα να μπορέσουν όλες οι γυναίκες της Διεύθυνσης να λάβουν μέρος στις κινηματογραφικές παραγωγές…
Η αντίδραση του Απόστολου Τζιτζικώστα προκάλεσε έκπληξη, αφού όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο, έκανε μια χαρακτηριστική χειρονομία με σεξουαλικό υπονοούμενο  και απευθυνόμενος στις γυναίκες εργαζόμενες της περιφέρειας ρώτησε: «Τι είδους ταινία; Προσέξτε τι θα πείτε».

Οι εργαζόμενες ξέσπασαν σε αμήχανα γέλια ενώ ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε: «Άκουσα ότι από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη… Σας ενδιαφέρει;».

Τζιτζικώστας: Ξεκάθαρη και ειλικρινής συγγνώμη

Αφού ξέσπασε ο σχετικός σάλος ο περιφερειάρχης ζήτησε συγγνώμη για την «ατυχέστατη και τελείως λάθος αναφορά» του προς τις εργαζόμενες, όπως λέει με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία ανέφερε  επί λέξει:

“Ατυχέστατη και τελείως λάθος η αναφορά μου προς τις εργαζόμενες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τρόπο που ούτε με εκφράζει, ούτε με χαρακτηρίζει, για οποιαδήποτε γυναίκα. Για αυτό και η συγγνώμη μου είναι απολύτως ξεκάθαρη και ειλικρινής.”

Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Χρήστος Γιαννούλης σε ανακοίνωσή του , ανέφερε:«Τα σεξιστικά και προσβλητικά υπονοούμενα επιβάλλουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εξηγήσει και να ανακαλέσει τα όσα είπε, έτσι ώστε να μην αποτυπωθούν στο πολιτικό αφήγημα και τις θέσεις του για την γυναίκα, τα δικαιώματα και τη θέση της στη σύγχρονη ζωή. Το ελπίζουμε το αναμένουμε και το απαιτούμε για να υπάρχει διαυγής και ξεκάθαρη εικόνα για το τι υπάρχει για τον καθένα μας, μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας».

Τι θα γίνει με τα μεγάλα έργα;

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ουδείς ενδιαφέρεται για την ουσία του έργου της Περιφέρεια, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες γιατί έχουν βαλτώσει τα περισσότερα έργα στην περιοχή Θεσσαλονίκης και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία.

* Ακόμη στις μελέτες βρίσκεται η πολυδιαφημισμένη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από Καλοχώρι έως Αγγελοχώρι, ενώ:

  • Καθυστερούν τα οδικά έργα προς Πέλλα και Βεργίνα
  • Ουδείς σχεδιασμός φαίνεται για διάνοιξη σύγχρονου οδικού άξονα βόρειας Χαλκιδικής (Θεσσαλονίκης – Αρναίας – Ουρανούπολης), που θα διευκολύνει την πρόσβαση στο Άγιον Όρος.
  • Ουδεμία συμμετοχή σε ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων της Χαλκιδικής και της δημιουργίας Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών στην Ολυμπιάδα (πλην του ενδιαφέροντος για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη).

Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά ακόμη, που επί χρόνια περιλαμβάνονται σε πομπώδεις εξαγγελίες, αλλά παραμένουν στα χαρτιά.