Με τήρηση όλων των οδηγιών της Πολιτείας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα και τελέστηκε η θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας με στραμμένη την σκέψη στην ομώνυμη εκκλησία της Τραπεζούντας του Πόντου, όπου επίσης τελέστηκε θεία λειτουργία ύστερα από πέντε χρόνια.

Το πρωί στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου τελέστηκε η θεία λειτουργία και ακολούθησε ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, παρουσία του μητροπολίτη Δράμας Παύλου και ιεραρχών, εκπροσώπων της Πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μελών ποντιακών σωματείων.

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος , τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιατζίδης, ο διοικητής του Γ’ΣΣ, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, αρχιερείς, κ.ά.

Αυτές τις στιγμές έχουμε ανάγκη από την πίστη, αλλά και την εθνική ενότητα» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το απόγευμα εψάλλη ο μεθεόρτιος πανηγυρικός εσπερινός και ακολούθησε προσκύνημα  της εικόνας.

Αύριο, Κυριακή, θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο των κτητόρων, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών.

soumela_dio

Μέλη Ποντιακών Συλλόγων με παραδοσιακές στολές και μάσκες έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις εορτασμού της “Παναγία Σουμελά”. (Φωτό VERIANET.GR)

Οι προσκυνητές εντός του ναού φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις. Δεν πραγματοποιήθηκαν λιτανείες με τη συμμετοχή των πιστών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού, παρά μόνο έγινε έξοδος της εικόνας από το ναό και κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μόνο από τους εκπρόσωπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

Επίσης, φέτος, δεν επιτράπηκαν κατασκηνώσεις στο χώρο του προσκυνήματος και δεν πραγματοποιήθηκαν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.

Στο χώρο του προσκυνήματος υπήρχε ιατρική ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές, αλλά και εθελοντές, επιφορτισμένοι με το έργο της εξυπηρέτησης των προσκυνητών και με την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

soumela_tria

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 1608ης πανηγύρεως της “Παναγία Σουμελά” έγιναν με όλους τους περιοριστικούς όρους για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει, προ ημερών, τους όρους, με τους οποίους οι επισκέπτες θα έπρεπε να κινηθούν στον χώρο του προσκυνήματος, με τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των απαραίτητων αποστάσεων, για όλο το διάστημα των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, κορυφώνονται σήμερα, ανήμερα της γιορτής και ολοκληρώνονται αύριο με λατρευτικές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων βραβεύτηκε ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης, «υπέρμαχος των δικαίων των Ελλήνων του Πόντου» -όπως είπε ο κ. Τανιμανίδης-, τα οποία προέβαλε μέσα από το συγγραφικό του έργο.

Επίσης, δόθηκαν οι καθιερωμένες υποτροφίες σε δύο μαθητές του λυκείου Μακρυχωρίου Ημαθίας, τις οποίες το ίδρυμα “Παναγία Σουμελά” έχει θεσπίσει στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα το 2003.

Λειτουργία και στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας

Έπειτα από 5 χρόνια πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα με την προσέλευση των πιστών να είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, με θρησκευτική κατάνυξη οι πιστοί κοινωνήσαν και προσκυνήσαν στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού.

Γαντζωμένη πάνω στους απόκρημνους βράχους του όρους Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου, βρίσκεται  η πατριαρχική και σταυροπηγιακή μονή της Παναγίας Σουμελά.

Ο ακριβής χρόνος ιδρύσεως της μονής της Παναγίας Σουμελά δεν είναι γνωστός.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή υφίσταται από τα τέλη του 4ου αιώνα, όταν οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος μετέβησαν από την Αθήνα στον Πόντο και ίδρυσαν σπηλαιώδη ναό στη συγκεκριμένη θέση.