Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, υπεγράφη την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην υπογραφή παρέστησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστος Πούρης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης.

«Η συμφωνίας Royal Sugar, Τρ. Πειραιώς και ΕΒΖ διασφαλίζει την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας»

Για εξέλιξη μέσω της οποίας διασφαλίζονται τόσο η καλλιέργεια όσο και η απορρόφηση της παραγωγής των ζαχαρότευτλών καθώς και της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αγρότες, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχολιάζοντας τη συμφωνία ανάμεσα στη Royal Sugar, την Τράπεζα Πειραιώς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Επίσης σημείωσαν ότι με αυτή τη συμφωνία μπαίνει τέλος στην αγωνία των τευτλοπαραγωγών της χώρας, σε ένα θέμα το οποίο ταλάνισε χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα και προκάλεσε έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, καθώς «μια από τις πλέον ιστορικές και προσοδοφόρες βιομηχανίες του χώρου έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης λύνεται με τον καλύτερο τρόπο» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Η συμφωνία η οποία οριστικοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης προβλέπει τη μίσθωση για 28 μήνες των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σε Πλατύ και Σέρρες στη Royal Sugar.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανάσης είπε:

«Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε:

«Με την άριστη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα διασφαλίζεται η συνέχιση μιας πολύ σημαντικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, αυτή της τευτλοκαλλιέργειας εξασφαλίζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς».

Τέλος, ο κ. Καραθανάσης τόνισε:

«Είναι μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη όπως και τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Σκρέκα, τον κ. Βορίδη και την κα Αραμπατζή. Επίσης, την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Έχουμε δέσει πλέον και θα πορευτούμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

Μία από τις συσκευασίες προϊόντων της Royal Sugar, που βρίσκει απήχηση στην αγορά.

Ποια είναι η Royal Sugar

Η Royal Sugar A.B.E.E. ιδρύθηκε το 2013, είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση και δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων, με έμφαση στη μεταποίηση και εμπορία ζάχαρης και αλεύρων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια

  • Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας, στα όρια της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε εγκαταστάσεις 3.500 τ.μ. στεγάζονται τόσο οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης, όσο και τα γραφεία διοίκησης, με οργανωμένα τμήματα προμηθειών, πωλήσεων, marketing, λογιστηρίου, logistics και ποιοτικού ελέγχου.
  • Η Royal Sugar A.B.E.E έχει επενδύσει σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Διαθέτει υψηλής τεχνολογίας γραμμές παραγωγής και αυτοματοποιημένης συσκευασίας και παλετοποίησης ζάχαρης και αλεύρων.
  • Στοχεύοντας στη συνεχή ανάπτυξη και ισχυροποίηση της θέσης της, η εταιρία δημιούργησε υποκατάστημα στον Ασπρόπυργο Αττικής. Σε χώρο συνολικής έκτασης 7.500τ.μ. στεγάζεται τμήμα πωλήσεων, γραφείο κίνησης και λογιστήριο.
  • Στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της, η εταιρία έχει επιδείξει εντυπωσιακούς ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης. Ο κύκλος εργασιών της Royal Sugar A.B.E.E. για το 2018 ήταν 35.000.000€ με σημαντική κερδοφορία. H εταιρία έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα από τους βασικούς και φερέγγυους και ταχέως αναπτυσσόμενους παίκτες στην ελληνική αγορά ζάχαρης, κερδίζοντας εμπιστοσύνη και καταγράφοντας ήδη μερίδιο αγοράς της τάξης του 30%.