Κλειστό για τους προσκηνητές θα παραμείνει μέχρι τις 31 Μαρτίου το Άγιο Όρος, στο πλαίσιο των μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Με απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή του Αγίου Όρους παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2021 η αναστολή όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων και επιβάλλεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων στα λιμάνια εισόδου του Αγίου Όρους σε οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει στον Ιερό Τόπο», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι και προ τριμήνου και συγκεκριμένα από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 20220 δεν επιτρέπονταν οι επισκέψεις όσων δεν διαμένουν μόνιμα στο Άγιον Όρος. Ωστόσο, η είσοδος επιτρέπεται σε όσους απασχολούνται σε έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και σε δημόσιους υπαλλήλους, που εργάζονται εκεί, ενώ αργότερα τα μέτρα χαλάρωσαν.

Τους προηγούμενους μήνες είχαν  εμφανιστεί αρκετά κρούσματα και έτσι ξεκίνησαν έλεγχοι στις πύλες εισόδου του Αγίου Όρους. Είχαν εντοπιστεί αρκετά θετικά κρούσματα, μετά από εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας αλλά και στα Μοναστήρια, που είχαν προμηθευτεί rapid test, στα οποία υποβάλλονταν όσοι εμφάνιζαν συμπτώματα ή κρίνονταν ως πιθανά κρούσματα.

Την ίδια εποχή έξι Μοναστήρια βρίσκονταν σε καραντίνα, αφού είχαν καταγραφεί αρκετά κρούσματα σε μοναχούς. Από επιπλοκές είχε αποβιώσει ένας μοναχός 76 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.