Σε αυστηρό lockdown 14 ημερών εισέρχονται από αύριο, Τρίτη, τα ξημερώματα στις 5.00, οι περιοχές Θεσσαλονίκης και Σερρών και απαιτείται η αποστολή SMS των κατοίκων στο 13033, προκειμένου να λαμβάνουν άδεια εξόδου από την οικία τους για αναγκαίες υποχρεώσεις και για λόγους υγείας.

Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση, σε σύγκριση με τα δεδομένα του Μαρτίου, είναι ότι τώρα τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά κι ενδεχομένως χρειαστεί κάποια προσθήκη, ώστε να μπορούν οι γονείς και κηδεμόνες να πηγαίνουν σε αυτά για να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους.
Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα δεν περιείχαν επαρκείς εξηγήσεις για τα σχολεία και για τον τρόπο, που θα παραλαμβάνουν τα μικρά παιδιά άλλα άτομα, εκτός των γονέων, όπως π.χ. παππούδες και γιαγιάδες.

Επίσης υπάρχουν κενά για το πως θα γίνονται οι μετακινήσεις εκτός των συγκεκριμένων νομών, για το αν θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα take away και για το αν πλήν των sms θα ισχύουν και οι γραπτές βεβαιώσεις για την έξοδο των κατοίκων από τα σπίτια.

Τι θα περιλαμβάνουν τα μηνύματα sms

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν τον Μάρτιο, οι πολίτες έπρεπε να στείλουν μήνυμα στο 13033, ως εξής: X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Ακολούθως, θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύουν το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Σημειώνεται πως μετά τις 9 το βράδυ, δεν θα ισχύουν όλοι οι κωδικοί, αφού θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, για την οποία οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τις ειδικές βεβαιώσεις. Ποιοι κωδικοί δεν θα ισχύουν αναμένεται να διευκρινισθείσύντομα. H πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ξανά αύριο Τρίτη τα ξημερώματα.

Τι θα ισχύσει για τα σουπερμάρκετ

Καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια αλλά και εκκλησίες «κατεβάζουν ρολά», ενώ αναστέλλονται όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τα σουπερμάρκετ θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ και επιπλέον ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

Ανοιχτά επίσης θα είναι τα βενζινάδικα αλλά και υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα κρεοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Απαγόρευση πτήσεων από το “Μακεδονία”

Από τις 6 αύριο Τρίτη το πρωί σταματούν οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εφαρμογή του γενικού lockdown εξαιρούνταν οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Αναστολή συμβάσεων για εργαζομένους

Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, αλλά και πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.

Αντίστοιχα με την περίοδο του Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα των 534 ευρώ.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες, ενώ οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τις επιχειρήσεις παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Επίσης τους  δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Τέλος, οι επιχειρήσεις δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.