Ενημερωτική συνάντηση για την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης   Τριλόφου – Πλαγιαρίου μετά την κατολίσθηση.-

Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων των κοινοτήτων Τριλόφου και Πλαγιαρίου διοργάνωσε χθες ο δήμος Θέρμης. Σκοπός ήταν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από το μείζον θέμα της αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης μετά την κατολίσθηση στο δρόμο (οδός Περικλέους) που συνδέει τις δύο κοινότητες, η οποία προκλήθηκε από την καταρρακτώδη νεροποντή της 21ης Μαΐου 2020.

Η ενημερωτική συνάντηση έγινε στο αμφιθέατρο του λυκείου Μίκρας, στον Τρίλοφο, παρουσία πενήντα ατόμων, με τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά). Παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των ζημιών, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κ.ά.

Οι έως τώρα ενέργειες του δήμου

Εισαγωγικά, ο δήμαρχος Θέρμης εξήγησε ότι ο δήμος, αν και δεν έχει την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο έργο, από την πρώτη στιγμή προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να περιορίσει την έκταση των ζημιών, να διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της αστοχίας το ταχύτερο δυνατόν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο Δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος στην ενημέρωση  για τον δρόμο Πλαγιαρίου – Τριλόφου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η διοίκηση του δήμου συγκέντρωσε τα στοιχεία από το σύνολο των καταστροφών τις οποίες υπέστησαν και άλλες κοινότητες (Καρδία, Θέρμη, Ν. Ραιδεστός, Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή) και υπέβαλε αίτημα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου οι πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου που συνδέει τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι, να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το οποίο και έγινε δεκτό. Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία προκειμένου οι υποδομές να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, παρακάμπτοντας τις συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Την επομένη της σφοδρής νεροποντής κάλεσε ειδικούς μηχανικούς προκειμένου να ελέγξουν το σημείο της κατολίσθησης και να προτείνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Έπειτα από υποδείξεις τους, ως πρώτο άμεσο μέτρο αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της οδού Περικλέους και η πλήρης απαγόρευση διέλευσης οχημάτων και πεζών καθώς υπήρχε άμεσος και σημαντικός κίνδυνος νέας κατολίσθησης.

Αμέσως μετά ο δήμος προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας, μέσω παρακαμπτηρίων οδών οι οποίες ασφαλτοστρώθηκαν και τοποθετήθηκαν και πινακίδες οδοσήμανσης στα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας.

Ο δήμος Θέρμης προχώρησε επίσης άμεσα στις πρώτες παρεμβάσεις στην περιοχή της κατολίσθησης του δρόμου, εκτρέποντας τα όμβρια ύδατα από το σημείο στο οποίο υπήρξε η αστοχία, ώστε να διευκολυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης, αλλά και για να προστατευτούν τα δίκτυα αγωγών κοινής ωφέλειας (φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών, αποχέτευσης κ.ά.) τα οποία διέρχονται από εκεί.

Αιτίες της κατολίσθησης και εργασίες αποκατάστασης

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι μηχανικοί οι οποίοι μελέτησαν το σημείο της κατολίσθησης, παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους που οδήγησαν στην αστοχία, τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν αυτούς τους τέσσερις μήνες, καθώς και τους πιθανούς τρόπους αποκατάστασης του δρόμου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αυτοψίας τους ο συγκεκριμένος δρόμος έγινε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια και ως βασική αιτία της αστοχίας ήταν ότι για την κατασκευή του αναχώματος χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλα εδαφικά υλικά, ενώ διαπιστώθηκε η χρήση ακόμη και μπάζων και πλαστικών.

Οι εναλλακτικές τρεις λύσεις

Οι μελετητές μηχανικοί παρουσίασαν και τρεις εναλλακτικές λύσεις για την αποκατάσταση του δρόμου και την αντιμετώπιση της αστοχίας.

Η πρώτη περιλαμβάνει ενίσχυση του υπάρχοντος επιχώματος καθώς και του πλακοσπεπή οχετού, με παράλληλες εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ρέματος.

Η δεύτερη λύση προβλέπει την καθαίρεση του υπάρχοντος επιχώματος και του οχετού και την κατασκευή νέων, η δε τρίτη λύση περιλαμβάνει κατασκευή γέφυρας πλησίον του υπάρχοντος επιχώματος, σε συνδυασμό με νέα, βελτιωμένη χάραξη της οδού Περικλέους.

Ο δήμαρχος Θέρμης είπε πως κατά τη γνώμη του, η καλύτερη, ασφαλέστερη και μακρόπνοη λύση από τις τρεις προτεινόμενες είναι αυτή της κατασκευής γέφυρας.

Τόνισε πως το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και επανέλαβε ότι “η αρμοδιότητα για την κατασκευή του έργου ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία συνεργαζόμαστε στενά ώστε να γίνει το έργο τα ταχύτερο δυνατό”. Σημείωσε πως ο δήμος θα είναι δίπλα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα διαθέσει τις τεχνικές υπηρεσίες του ώστε να βοηθήσει στην επίβλεψη του έργου.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Από την πρώτη στιγμή υπήρξε στενή συνεργασία με το δήμο Θέρμης. Κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες”.

Τόνισε παράλληλα, ότι από μέρα σε μέρα υπογράφεται η απόφαση για τη διάθεση των περίπου 2,6 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση του δρόμου.