Ως παράδειγμα δίκαιης μετάβασης προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο με σύγχρονες προοπτικές υπέδειξε την Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της περιοχής.

«Η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων δεν είναι άλλη από τη σημαντική μείωση του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση πια να πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον το οποίο είναι πράγματι πιο αισιόδοξο ότι θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, σε περισσότερες και καλύτερες δουλειές, σε καλύτερη ποιότητα ζωής, σε καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις επιπτώσεις του λιγνίτη».

Η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης.

Για το φυσικό αέριο που θα φτάσει στην περιοχή, υπενθύμισε ότι είναι μεταβατικό καύσιμο και πιο φθηνό από τον λιγνίτη (μόνο για κάποιους μήνες το φυσικό αέριο ήταν πιο ακριβό από το λιγνίτη, είπε) και τόνισε πως θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή πως «όποια υποδομή φυσικού αερίου δρομολογείται και χρηματοδοτείται σήμερα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί αύριο το υδρογόνο που είναι το καύσιμο του μέλλοντος, το οποίο η Δυτική Μακεδονία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Τα προβλήματα στον τομέα της γούνας

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κλάδο της γούνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι οι αναστολές που αφορούν στους εργαζόμενους στη γούνα, για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, έχουν ήδη πιστωθεί και αύριο θα τις δουν οι δικαιούχοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως η Δυτική Μακεδονία είναι η πιο ελκυστική περιοχή για επενδύσεις.

Την εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός, πήραν το λόγο αρκετοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο κάθε υπουργείου στην περιοχή.

Οδήγησε αυτοκίνητο με καύσιμο υδρογόνο

Την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου που κυκλοφορεί στη χώρα μας είχε ο πρωθυπουργός στη Δυτική Μακεδονία.

Πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου που εκλύει νερό αντί για ρύπους κάθισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία όπου παρουσίασε το αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης για την περιοχή.

Πρόκειται για το υδρογονοκίνητο Hyundai Nexo που, πριν από λίγες ημέρες, είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον στην 1η «Έκθεση & Συνέδριο Καινοτομίας» στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης.

Το μηδενικών ρύπων crossover δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλησε να γνωρίσει από… πρώτο χέρι τα τεχνολογικά μυστικά του οχήματος.

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου ενσωματώνουν κυψέλες καυσίμου που αποτελούν την «καρδιά» του κινητήρα. Το καύσιμο υδρογόνο εισέρχεται από το ντεπόζιτο στην κυψέλη και αναμιγνύεται με οξυγόνο παράγοντας νερό.

Μεγάλο προσόν των υδρογονοκίνητων οχημάτων είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να μπουν στην πρίζα (όπως τα ηλεκτρικά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες) και ως εκ τούτου βάζουν τέλος στο άγχος της αυτονομίας.