Περισσότερα από 5.000 άτομα περνούν τις πόρτες των οινοποιείων των  “ Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” κατά την ευρωπαϊκή ημέρα οινοτουρισμού, που γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Φέτος ο εορτασμός αυτός είναι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ενώ στα οινοποιεία του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» το ωράριο θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Είναι μια ακόμη αφορμή για να δει από κοντά ο κόσμος τα επισκέψιμα οινοποιεία, να ξεναγηθεί στους χώρους, να μάθει για την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή του οίνου και τους ίδιους τους οινοποιούς και συγχρόνως να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή, συνδέοντας την επίσκεψή του με άλλα σημεία πολιτιστικού και γενικότερα τουριστικού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρει η υπεύθυνη επικοινωνίας της ένωσης Οινοποιών “ Οίνοι Βορείου Ελλάδος”, Αλεξάνδρα Ανθίδου, το ενδιαφέρον για τον οινοτουρισμό συνεχώς μεγαλώνει, καθώς όλο και περισσότεροι ενημερώνονται και επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία στο πλαίσιο μιας εκδρομής.

Η “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” συμμετέχει φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού», με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009 με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

Όπως επισημαίνει η κ.Ανθίδου “ είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο να απολαύσει τους αμπελώνες και τα χρώματα του Φθνιπώρου αλλά και να γευτεί νέες και παλαιότερες σοδειές σε μερικά από τα πλέον αξιόλογα και δημοφιλή οινοποιεία της χώρας. Άλλωστε, θα είναι και εξαιρετική ευκαιρία για τους επισκέπτες να ενημερωθούν και να δοκιμάσουν τα πρώτα κρασιά από τον φετινό τρύγο, του 2019, ίσως την καλύτερη χρονιά της δεκαετίας”.
Σημειώνεται ότι τα οινοποιεία των “Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι:

Διαδρομή του Κρασιού των θεών Ολύμπου
Κτήμα Κατσαρού, Κρανιά Ολύμπου

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο Ιωαννίνων
Κτήμα Γκλίναβος, Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων
Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα Ιωαννίνων

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
Αμπελώνας Καμκούτη, Βελβεντό Κοζάνης
Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό Κοζάνης
Κτήμα Δύο Φίλοι, Σιάτιστα Κοζάνης
Κτήμα Στεργίου, Μεταμόρφωση Καστοριάς
Κτήμα Δημόπουλος, Ξινό Νερό Φλώρινας
Κτήμα Άλφα, Αμύνταιον Φλώρινας

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
Μπουτάρη, Στενήμαχος Ημαθίας
Κτήμα Φουντή, Νέα Στράντζα Ημαθίας
Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι Ημαθίας
Βαένι Νάουσα, Επισκοπή Ημαθίας

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
Οινοποιείο Κεχρής, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
Κτήμα Φλόριαν, Τρίλοφος Θεσσαλονίκης
Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, Αρναία Χαλκιδικής
Κτήμα Λειβαδιώτη, Μαραθούσα Χαλκιδικής

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας
Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δράμας

Σε όλα τα οινοποιεία πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και οινογευσίες.
Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ