Διήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος θα πραγματοποιήσει, από την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον της Μόσχας για τα τεκταινόμενα στο λεγόμενο  ρωσικό μοναστήρι του Παντελεήμονος. 

Ο Ρώσος αξιωματούχος έρχεται ανεπισήμως και σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα συναντηθεί με την αγιορείτικη ηγεσία και θα καταλύσει στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος όπου διαμένουν ρωσικής, κυρίως, καταγωγής μοναχοί.

Ο 53χρονος Μισούστιν, γεννήθηκε στη Μόσχα και πριν επιλεγεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την θέση του πρωθυπουργού, εργάστηκε ως ειδικός υπολογιστών. Το 1998 ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός για συστήματα πληροφόρησης στον λογιστικό έλεγχο και τον έλεγχο της είσπραξης των πληρωμών φόρου για το κράτος.

Στη συνέχεια ορίστηκε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηματολογίου, στο ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Εργάστηκε επίσης το 2008 για επενδυτική εταιρία (UFG), η οποία συνεργαζόταν με την Deutsche Bank, ενώ αποτελεί και μέλος της ομοσπονδίας χόκεϊ της Ρωσίας.

Η κόντρα Ρώσων και Ουκρανών

Ρώσοι αξιωματούχοι έρχονται συχνά στο Άγιον Όρος εκφράζοντας όχι μόνο την ορθόδοξη πίστη τους, αλλά και το ενδιαφέρον τους για περιουσιακά στοιχεία, αν και δεν φαίνεται να εναρμονίζονται με τις γενικές κατευθύνσεις της θρησκευτικής ηγεσίας του χριστιανικού  κόσμου, καθώς δεν αντέδρασαν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ίσως γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την εκκλησία της Ουκρανίας.

Η μονή Παντελεήμονος βρισκόταν πάντοτε στο επίκεντρο μιας κρυφής αντιδικίας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, καθώς τα τελευταία χρόνια υπερτερούσαν σε αριθμό οι μοναχοί ουκρανικής καταγωγής. Επί προεδρίας του φιλοδυτικού πρόεδρου Βίκτορ Γιούσενκο, το Κίεβο υποκίνησε, ανεπιτυχώς τότε, την απόσχιση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. Η διαμάχη μεταφέρθηκε και στο ρωσικό μοναστήρι στον Άθω όπου για τους Ρώσους φυλάσσονται τα πνευματικά και πολιτισμικά «άγια των αγίων».

Η σύγκρουση για το ποιος θα “εξουσιάσει” την ιστορική μονή μαινόταν πίσω από τις βαριές πόρτες, με τους Ρώσους να προσπαθούν να ενισχύσουν με δικούς τους μοναχούς το ανθρώπινο δυναμικό και το Φανάρι να θέτει πλαφόν στις άδειες εγκαταβίωσης αλλοδαπών στοΆγιον Όρος, φοβούμενο κατευθυνόμενη ρωσική πλημμυρίδα, δεδομένης της καχυποψίας για «ρωσικές βλέψεις στον Άθω», που έχει όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθω, στο πλαίσιο των οποίων είχαν επισκεφθεί το Άγιον Όροςο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.