Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των υγειονομικών φορέων, αλλά και κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν την Δευτέρα στον Προμαχώνα κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθώς οι περισσότεροι φορείς του ιού είναι Σέρβοι, ενώ και αρκετοί άλλοι προέρχονται από Βαλκανικές χώρες.

Η ανησυχία εστιάζεται στην πιθανή εκτίμηση ότι έχουν περάσει στη χώρα πολύ περισσότεροι φορείς, είτε από Σερβία είτε από άλλες χώρες, δοθέντος ότι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και δεν ξεπερνούν το 30% των εισερχομένων στη χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν στο 30% βρέθηκαν 36 θετικά δείγματα στον Προμαχώνα τότε στο σύνολο των εισερχομένων κάθε μέρα αναλογούν περίπου 100 κρούσματα.
Και συνεπώς τίθεται το ερώτημα: Όλοι αυτοί που πήγαν; Δεν κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας; Και αν έμπαιναν 100 την ημέρα, πόσοι εισήλθαν σε 10 μέρες;
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις και οι ανησυχίας, λόγω και της έξαρσης του νέου κύματος της πανδημίας, οδηγούν τις αρχές και τους φορείς του τουρισμού στο να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για τήρηση των μέτρων προφύλαξης με σχολαστικότητα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή, όχι μόνο για την αποφυγή συνωστισμών, αλλά και για την καθαριότητα σε χώρους εστίασης, σε καφέ και beach bar.
Η κατάσταση παρακολουθείται και δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων, παρά το κόστος, που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία και ειδικότερα στη λειτουργία επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 43 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 852 (23.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1936 (54.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο μεταξύ, όλα τα «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Στο μεταξύ επανήλθε η ομαλή κίνηση στο συνοριακό φυλάκιο Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από το βράδυ της Δευτέρας τίποτα δε θύμιζε τις εικόνες έντασης και ταλαιπωρίας που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί, κυρίως λόγω της αυξημένης κίνησης οχημάτων κυρίως Σέρβων τουριστών.

Σέρβοι τουρίστες: Αγαπάμε την Ελλάδα – όχι στην Κροατία

Οι τουρίστες από τη Σερβία ταξίδεψαν όλη τη νύχτα προκειμένου να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους πριν από την απαγόρευση εισόδου που επιβλήθηκε από την ελληνική πλευρά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα. Οι περισσότεροι μάλιστα έλεγαν ότι προτιμούν την Ελλάδα, αγαπούν τους Έλληνες και δεν πηγαίνουν στην γειτονική Κροατία, η οποία διαθέτει τεράστιες ακτές στην Αδριατική θάλασσα.

Τα στοχευόμενα δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποιούνται από τα τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ο διαβατηριακός έλεγχος, η αυξημένη κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας παραμένει η μοναδική πύλη τουριστικής διέλευσης από τα χερσαία σύνορα της χώρας, δικαιολογούσαν τις προηγούμενες μέρες μια καθυστέρηση που ξεπερνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις δυο ώρες.

Μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κίνηση των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, είχε μειωθεί αισθητά και η διέλευση γινόταν χωρίς να υπάρξει σχεδόν καμία καθυστέρηση στον υγειονομικό και διαβατηριακό έλεγχο. Η πλειονότητα των διερχόμενων τουριστών προέρχονταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και Έλληνες μετανάστες κυρίως από τη Γερμανία. Λιγοστοί είναι επίσης οι τουρίστες που προέρχονται από την Ουκρανία, ή τη Ρωσία κάποιοι εκ των οποίων διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Καθημερινά τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εκατοντάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους στον Προμαχώνα βάση του κωδικού και του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, οι οποίοι ως γνωστών συμπληρώνουν πλέον το σχετικό έγγραφο πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.