Και δεύτερο κύμα καύσωνα χτύπησε την Δυτική Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι με θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, δοκιμάζοντας την αντοχή των κατοίκων, αλλά και έχοντας  σοβαρές συνέπειες στον οικονομικό τομέα.

Στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο η θερμοκρασία έφτασε τους 38,5 βαθμούς Κελσίου η οποία σε συνδυασμό με την υγρασία και την ρύπανση δημιούργησε αναπνευστικά προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες.

Στην πόλη Μπορντό της Γαλλίας καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, αγγίζοντας τοςυ 41,2 βαθμούς κελσίου, όταν το 2003 είχε φτάσει τους 40.7.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα επηρεάσει Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία.

«Τα κύματα καύσωνα επιβεβαιώνουν την κλιματική αλλαγή. Και όπως είδαμε και τον Ιούνιο γίνονται συχνά. Ξεκινούν νωρίτερα και γίνονται πιο έντονα. Οπότε δεν είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να φύγει, όμως ευτυχώς υπάρχουν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις και για αυτό το λόγο υπάρχει ένα σχέδιο δράσης που μας επιτρέπει να αποφύγουμε τα γεγονότα του 2003,» δήλωσε η εκπρόσωπος του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού.

Στη Γαλλία, η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό τμήμα της. Η Météo France προβλέπει για την Πέμπτη θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 70 χρόνια στο Παρίσι με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς Κελσίου (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40,4 βαθμοί Κελσίου, το 1947).

 

Κύμα ζέστης και στην Ελλάδα

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-07-2019 

Στα βορειοανατολικά τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικούς όμβρους στα ανατολικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο και στο βόρειο Ιόνιο έως 6 και μετά το μεσημέρι τοπικά στο Αιγαίο μέχρι 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους μετά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία από τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2019
Καιρός: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της δυτικής χώρας.
’νεμοι:Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.

ΠΗΓΗ: ΕΜΥ/euronews