Ένας από τους σπουδαιότερους δημοσιογράφους της γενιάς του, ο Ροδόλφος Μορώνης, επί χρόνια συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντικό στέλεχος εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών μετά από σύντομη ασθένεια.

 

Ο Ροδόλφος Μορώνης δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, την περασμένη εβδομάδα είχε υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων η οποία, κατά πληροφορίες, έδειξε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ραγδαία, με τους γιατρούς να τον βάζουν σε καταστολή πριν από λίγα 24ωρα και τον οργανισμό του να μην αντέχει και να αφήνει σήμερα την τελευταία του πνοή.

Το ΕΣΡ, με ανακοίνωσή του ανήγγειλε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του, αναφέροντας ότι «τα μέλη της Ολομέλειας, οι ειδικοί συνεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του»

Ο Ροδόλφος Μορώνης είχε εξαιρετικό επίπεδο δημοσιογραφικής συγκρότησης με εμβάθυνση στα θέματα της επικαιρότητας και σπουδαίες αναλύσεις, ιδιαίτερα στα διεθνή θέματα σε πολλές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επί του αειμνήστου Σεραφείμ Φυντανίδη.

 

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ εξέχων μέλος της  αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, φοίτησε στην Πάντειο. Το 1964 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «ΧΡΗΜΑ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΣΗΜΕΡΙΝΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΒΡΑΔΥΝΗ» ως κριτικός κινηματογράφου, υπεύθυνος εξωτερικών ειδήσεων, σχολιογράφος και πολιτικός συντάκτης.

Με την τηλεόραση άρχισε να ασχολείται το 1975. Διετέλεσε συντονιστής Ειδήσεων της Eurovision και κατά καιρούς είχε την ευθύνη και την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών («Τώρα με την Ευρώπη», «Τριάντα λεπτά στον Κόσμο» κ.α.).

Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΤ1 από το 1989 έως το 1990, όταν και παραιτήθηκε, καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ το 2014. Από το 2005 έως το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων  (ΙΟΜ), ενώ ήταν και πρόεδρος του European Audiovisual Observatory το 2010.

Ορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός τύπου (Αύγουστος 2007) και υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ – κυβερνητικός εκπρόσωπος (Αύγουστος 2015).

Πρωτοπόρησε ως μέλος της επιτροπής των «πέντε ειδικών» της EBU για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού τηλεοπτικού προγράμματος μέσω δορυφόρου και ήταν ο υπεύθυνος προγράμματος κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που ακολούθησαν (Olympus). Τέλος, οργάνωσε και διεύθυνε πολλούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ο «ΑΝΤΕΝΝΑ», ο «COOL FM» και ο «SEVEN X».

Ο Ροδόλφος Μορώνης διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1991-1993) και μέλος του κατά την πρώτη εκλογή των μελών του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (2002-2005), ενώ μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρός του. Επίσης, δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1995 έως το 2000.

Εκτός από τη δημοσιογραφία, είχε μεταφράσει θεατρικά έργα, όπως το «Πινγκ Πονγκ» του Α. Ανταμώφ, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ και το «Μιλούσαμε για τριαντάφυλλα» του Φρανκ Γκιλρόυ, ενώ είχε συγγράψει το έργο «Πολιτικός κινηματογράφος: σημειώσεις μελέτης σε πρώτο στάδιο» και «Εισαγωγή στην ποίηση του Ζακ Πρεβέρ».

«Άνθρωπος ευγενής, καλλιεργημένος και αξιοπρεπής, εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά. Βαθύς γνώστης των οπτικοακουστικών μέσων, έχαιρε καθολικής αναγνώρισης ως ένας από τους πλέον ειδικούς των ΜΜΕ στη χώρα μας» αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συλλυπείται τη σύζυγο και τα παιδιά του και αποχαιρετά «τον καλό συνάδελφο, ο οποίος τίμησε τη δημοσιογραφία με το έργο του, τις γνώσεις και το ήθος του».

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ροδόλφο Μορώνη θα ψαλεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα.

Θλίψη  από την Νέα Δημοκρατία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  διακεκριμένου δημοσιογράφου, Ροδόλφου Μορώνη. 

Ο Ροδόλφος Μορώνης εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας, είχε αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, είχε διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είχε θητεύσει σε υπηρεσιακές Κυβερνήσεις.

Στη μακρά πορεία του υπηρέτησε την ενημέρωση και τη διακίνηση των ιδεών, με ήθος ευπρέπεια και εντιμότητα, γεγονός που έτυχε καθολικής αναγνώρισης. 

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

 

Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Βουλής

Τα θερμά συλλυπητήριά του για την απώλεια του αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφου Μορώνη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Ροδόλφου Μορώνη, αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και διακεκριμένου δημοσιογράφου με μακρά πορεία στον δημόσιο βίο της χώρας.

Ο Ροδόλφος Μορώνης υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία του τύπου αναδεικνύοντας την ευθύνη των λειτουργών του για την ποιότητα της δημοκρατίας και έδωσε μάχες, και στις πιο δύσκολες στιγμές, κατά της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Το κύρος του και η ευρύτατη εκτίμηση στο πρόσωπό του, τόσο από τον πολιτικό όσο και από τον δημοσιογραφικό κόσμο, τον ανέδειξαν επί σειρά ετών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2016 έως τον αδόκητο θάνατό του.
Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».