Λεπτομέρειες, που δείχνουν ακραία αγριότητα και πρωτοφανείς μεθόδους στην προσπάθεια συγκάλυψη της μυστηριώδους δολοφονίας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον εντοπισμό και την ανάσυρση του πτώματος του κτηνοτρόφου – επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού, που είχε εξαφανιστεί πριν από δυόμιση χρόνια στο χωριό Ανατολικό της δυτικής Θεσσαλονίκης.

 

Η υπόθεση ξετυλίγεται σταδιακά μετά την επιμονή του εισαγγελέα εφετών Βασίλη Φλωρίδη να διατάξει συνέχεια των ανακρίσεων, αφού νωρίτερα η υπόθεση είχε οδεύσει προς το αρχείο. Τελικά και μετά από πολύμηνη έρευνα ένας 46χρονος κτηνοτρόφος και έμπορος κρεάτων φέρεται ότι ομολόγησε τη δολοφονία του επιχειρηματία και μάλιστα υπέδειξε το σημείο που είχε θάψει τη σορό του: Μέσα στην κτηνοτροφική του μονάδα στo χωριό Ανατολικό  και μάλιστα σε βάθος πολλών μέτρων. Τον είχε θάψει μαζί με το αυτοκίνητό του.

Όπως προκύπτει από την επιτόπια έρευνα ο δράστης είχε ανοίξει δυο διαφορετικούς λάκκους βάθους έξι μέτρων για να θάψει το αγροτικό 4Χ4 και το πτώμα του του επιχειρηματία.

Ο 46χρονος έμπορος κρεάτων με τον οποίο φαίνεται πως ο Δημήτρης Γραικός είχε οικονομικές διαφορές, υποστήριξε στις πρώτες του κουβέντες ότι το Νοέμβριο του 2016 ο Γραικός πήγε στην επιχείρησή του και άρχισαν να καυγαδίζουν για κάποια χρηματικά ποσά. Κατά τον καυγά, σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, έσπρωξε με δύναμη τον Δημήτρη Γραικό, ο οποίος έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο κατηγορούμενος υποχρεώθηκε να ομολογήσει το έγκλημά του, όταν η αστυνομία με ειδικό εξοπλισμό μετάλλων εντόπισε το αυτοκίνητο του θύματος.

Σε δημοσιογραφική έρευνα της Αγγελικής Νικολούλη όμως είχε καταγραφεί η περιοχή με τις διαδρομές του θύματος, ενώ και ο φερόμενος ως δράστης είχε πει στη δημοσιογράφο ότι υπήρξε συνάντησή του με τον Γραικό την ημέρα της εξαφάνισης, καθώς νωρίτερα είχαν μια οικονομική συναλλαγή με τακτοποίηση μιας οφειλής 17.000 ευρώ από τον 46χρονο προς το μετέπειτα θύμα. Και μάλιστα μετά την συναλλαγή είχαν πιει και τσίπουρα… Αργότερα ο φερόμενος ως δράστης πήγε στην κτηνοτροφική του μονάδα όπου, όπως είχε πει στη Νικολούλη, έκανε διάφορες δουλειές και μετά έφτασε στο ίδιο σημείο ένας χειριστής μηχανημάτων για χωματουργικές εργασίες. Οι αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να έγιναν οι χωματουργικές εργασίες για να θαφτεί το πτώμα του γραικού μαζί με το αυτοκίνητο του θύματος.

Τι λέει η χήρα του θύματος

Όμως μερικές λεπτομέρειες έφεραν τα πράγματα διαφορετικά και η σκοτεινή υπόθεση ήρθε στο φως.
Τώρα η χήρα του Δημήτρη Γραικού Δέσποινα επιβεβαιώνει το τραγικό τέλος στο θρίλερ της αναζήτησης του άνδρα της. «Ο δολοφόνος υπέδειξε τη μονάδα που τον είχε θάψει, σε πολλά μέτρα βάθος, με το αυτοκίνητο μαζί. Τον ξέθαψαν πριν από λίγο. Είμαι σε σοκ. Δεν του άξιζε τέτοιος θάνατος» είπε σε δημοσιογράφους.
Όπως έγινε γνωστό, το πτώμα του 59χρονου εντοπίστηκε θαμμένο σε βάθος περίπου τριών μέτρων, μαζί με το αγροτικό αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα. Η σορός ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του νεκρού αλλά και να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Η επιμονή του εισαγγελέα Βασ. Φλωρίδη

Ο 59χρονος κτηνοτρόφος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016. Από την έρευνα των διωκτικών αρχών προέκυψε ότι τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στο σφαγείο της Χαλάστρας, απ’ όπου αναχώρησε με το αγροτικό του όχημα. Έκτοτε χάνονται τα ίχνη του ίδιου και του αυτοκινήτου του, ενώ σιγεί και το κινητό του τηλέφωνο. Ακολούθησαν έρευνες για τον εντοπισμό του οι οποίες όμως όλο αυτό το διάστημα δεν καρποφόρησαν.
Για την υπόθεση είχε καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ο αδελφός του αγνοούμενου κτηνοτρόφου, με την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να προτείνει την αρχειοθέτησή της. Η πρότασή όμως δεν εγκρίθηκε από τον αντεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εισηγούμενος την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κατά παντός υπευθύνου. Κατόπιν αυτού, η δικογραφία βρισκόταν τον τελευταίο καιρό στα χέρια ανακρίτριας που είχε ξεκινήσει νέο κύκλο καταθέσεων και ερευνών. Κατά την κρίση του αντεισαγγελέα Εφετών, ο 59χρονος έπεσε θύμα δολοφονίας, χωρίς όμως να προσδιορίζει σε ποιόν στρέφονται υπόνοιες ως προς αυτό.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που εξετάστηκαν κατά την έρευνα των διωκτικών Αρχών ήταν και ο έμπορος κρεάτων, στην κτηνοτροφική μονάδα του οποίου εντοπίστηκε τελικώς το πτώμα του Δημήτρη Γραικού. Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να είχε οικονομικές συναλλαγές με τον 59χρονο, ενώ κατά την διενεργηθείσα έρευνα φαίνεται να προέκυψε ότι είχε «άνοιγμα» προς τον άτυχο κτηνοτρόφο.
Η εξέτασή του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Αστυνομία νεότερη ενημέρωση για την υπόθεση θα υπάρξει μέσα στις επόμενες ώρες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ