Πέθανε το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 74 ετών, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, πρώην βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης και τέως εισαγγελέας, που έγινε ευρύτερα γνωστή για τις αποκαλύψεις της σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Επταπυργίου και της διακίνησης ναρκωτικών.

 

Από τη μακρά έρευνα της Χρυσούλας Γιαταγάνα είχαν προκύψει συντριπτικά στοιχεία για τις άθλιες καταστάσεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Οι αποκαλύψεις της είχαν ως αποτέλεσμα να κλονιστεί το σωφρονιστικό σύστημα και να γίνει μεγάλος θόρυβος, που οδήγησε σταδιακά στο κλείσιμο των φυλακών του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ).

Η ίδια η εισαγγελέας όμως δέχθηκε σφοδρή επίθεση από όσους συντηρούσαν το εν λόγω σύστημα και υπέστη πειθαρχική δίωξη, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της από τον εισαγγελικό κλάδο. Νωρίτερα της είχαν αφαιρέσει την δικογραφία για την κατάσταση στις φυλακές, ενώ η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε αναθέσει την διενέργεια περαιτέρω έρευνας στον τότε αντεισαγγελέα Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Λογοθέτη. Και ο κ.Λογοθέτης επιβεβαίωσε τα όσα είχε διαπιστώσει η Χρυσούλα Γιαταγάνα, δικαιώνοντας το έργο της. Ωστόσο και ο ίδιος δέχθηκε ανάλογη επίθεση από υπηρεσιακής πλευράς με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και να ασκεί πλέον το επάγγελμα του δικηγόρου.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα είχε μηνυθεί από δικηγόρους της Θεσσαλονίκης και από τον τότε υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή έκανε αναφορά στα πρόσωπά τους σχετικά με την ύπαρξη κυκλωμάτων εντός και εκτός φυλακών. Σε μια από τις δίκες στο εδώλιο μαζί με την Χρυσούλα Γιαταγάνα κάθισαν οι διευθυντές των εφημερίδων “Μακεδονία” Κώστας Δημάδης και του “Ελληνικού Βορρά” Νίκος Μέρτζος, που αθωώθηκαν. Ως μάρτυρες είχαν καταθέσει οι δημοσιογράφοι της “Μακεδονίας” Νίκος Δημαράς και του “Ελληνικού Βορρά” Θάλεια Ιωαννίδου, που είχαν κάνει εκτενή ρεπορτάζ σχετικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα θα μείνει στη μνήμη πολλών Θεσσαλονικέων ως η λειτουργός, που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα σε ένα απαρχαιωμένο και βρώμικο σύστημα αντιμετώπισης των ποινικών κρατουμένων.

Οι συνάδελφοί της από τον νομικό της κόσμο, τα συγγενικά της πρόσωπα και οι φίλοι την αποχαιρετούν σήμερα (Δευτέρα>) στις 4.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (εντός των Κοιμητηρίων Ευόσμου).

Βιογραφικά στοιχεία

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής, στις 9 Μαΐου 1944, έλκοντας την καταγωγή της από τον Μανταμάδο Λέσβου και τη Σμύρνη. Ήταν κάτοχος πτυχίου Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στο Δημόσιο Δίκαιο (Τομέας Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου) και στο Ποινικό Δίκαιο, Ποινική Δικονομία, Εγκληματολογία, στο Τμήμα της Νομικής του ΑΠΘ.

Άσκησε μάχιμη δικηγορία, υπηρέτησε ως εισαγγελέας και έγινε ευρύτερα γνωστή για την έρευνα που διεξήγαγε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, ενώ της απονεμήθηκε το βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς «Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου» από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της Δικαιοσύνης και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες τον Μάιο του 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε το Μάρτιο του 2014.

Διετέλεσε Γραμματέας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής των Ελλήνων και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Διετέλεσε επίσης δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης επί 12 χρόνια (2002-2014), ενώ επί μία τετραετία ήταν πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Δήμου. Εργάστηκε επίσης στον ιδιωτικό τομέα.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα ήταν μητέρα δύο παιδιών. Από το έτος 1995 ασκούσε τη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επί 14 έτη ήταν Εισαγγελέας Πρωτοδικών.