“Κλείστε τις τηλεοράσεις σας. Κρατήστε τον εγκέφαλο σας δραστήριο και όχι παθητικό μπροστά στις τηλεοράσεις”. Και όμως, αυτή η ανατρεπτική προτροπή δεν αφορά μόνο σ ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας, αλλά αφορά σ όλους μας.

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

 

Ακόμη και μένα: ένα γνήσιο παιδί της τηλεόρασης, που γαλουχήθηκε και εργάσθηκε 25 συναπτά χρόνια πίσω από δεκάδες οθόνες και που ήμουν συχνά υποχρεωμένος να τις παρακολουθώ, να τις ελέγχω και να διορθώνω την εικόνα..

Με δυο λόγια, δεν έπρεπε να παρευρίσκομαι στη συνέντευξη που έδωσαν εκλεκτοί επιστήμονες, για το 4ο Φόρουμ Υγείας, που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.    Γιατί; Διότι η σεμνή κυρία με τα ασημένια μαλλιά και τα γυαλάκια που θυμίζουν δεκαετία του 50, είναι αυστηρή και δεν δέχεται εξαιρέσεις.Η εν λόγω κυρία είναι καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ, είναι και διευθύντρια κλινικής στο ΑΧΕΠΑ, είναι και θεολόγος, αλλά κυρίως είναι ο υπ αριθμ. 1 εχθρός της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

Η καθηγήτρια και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

κατά της νόσου Αλτσχάϊμερ Μάγδα Τσολάκη

 

Ακούει στο όνομα Μάγδα Τσολακη και οποίος την έχει γνωρίσει από κοντά μιλάει για μια εργασιομανή γυναίκα, που μπορεί να δίνει δυο συνεντεύξεις ταυτόχρονα, και να εξετάζει τρεις ασθενείς και να μιλά στο κινητό της, ενώ στα χέρια ¨παίζει ¨ το ποντίκι του
κομπιούτερ..Μιλάμε για την εικόνα της σούπερ-γιαγιάς, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω χωρίς δικαιολογία.

Η πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ μας παρέδωσε ένα συνοπτικό μάθημα για το πως μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο μας υγιή, όπως είναι και το σήμα της ομοσπονδίας: δυο παλάμες που προφυλάσσουν ένα μυαλό.
Εκτός απο την τηλεόραση, ένας περίπατος τη μέρα μισής ώρας κάνει καλό στο σώμα και στο μυαλό.

Επίσης, πρέπει να μάθεις να τρως σωστά, με λιγότερο λίπος και αντιοξειδωτικές τροφές όπως λαχανικά και φρούτα και ελαιόλαδο.¨Το λάδι ελιάς από την Καλαμάτα είναι το καλύτερο του κόσμου ¨,υπογράμμισε η κ.Τσολακη επιμένοντας στις ευεργετικές του ιδιότητες. Η τέταρτη προτροπή αφορά στην προστασία της καρδιάς, γιατί ότι κάνει κακό στην καρδιά κάνει κακό και στον εγκέφαλο, ενώ τελευταίο άφησε τη σύνδεση του καθένα με τις κατά τόπους κοινωνικές και εθελοντικές ομάδες.
Όσο για την αντιμετώπιση της νόσου, είπε ότι κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπόσχονται νέα όπλα, όπως το εμβόλιο που αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και θα σταματά τη διαδικασία της νευροεκφύλισης ,όπως επίσης, και φάρμακα που θα
πετυχαίνουν την αργή εξέλιξη της αρρώστιας.

Και βέβαια, αναφέρθηκε στην πιο σημαντική εξέλιξη της δοκιμής του διαδερμικού αυτοκόλλητου exelon ,μια φορά τη μέρα, που απέδειξε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.