Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση σχετικά με την άρση των απαγορευτικών μέτρων, καθώς η επιδημιολογική εικόνα παραμένει άσχημη και η οικονομία δεινοπαθεί από την συνέχιση του κλεισίματος της αγοράς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας την κατάσταση προανήγγειλε ουσιαστικά την παράταση του lockdown στην Αττική έως και την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία δεν λέει να κοπάσει.

Οι περισσότεροι συνιστούν λειτουργία της αγοράς με click away, κάτι που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται ότι λειτουργεί καλά, τόσο ως προς τα μέτρα προφύλαξης, όσο και ως προς την δυνατότητα προσέλευσης των πελατών στα καταστήματα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, μετά και την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ωστόσο οι αριθμοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χθες, Δευτέρα, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown, η Αττική είχε 553 κρούσματα, δηλαδή σταθερά περίπου τα μισά κρούσματα του συνόλου της χώρας. Μάλιστα, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, αφού πρόκειται για αποτελέσματα τεστ που διενεργήθηκαν Κυριακή, όταν τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή, και ο αριθμός των 406 διασωληνωμένων με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρέπεμψε χθες στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όταν στο ΕΣΥ βρίσκονταν και πάλι 407 διασωληνωμένοι και η χώρα έμπαινε σε σύντομο, αυστηρό lockdown για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές (όπως και έγινε στις 11 Ιανουαρίου).

Παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου

Τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεπώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άρση των μέτρων. Ο Φεβρουάριος είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ρεκόρ Δευτέρας με 1.176 νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους πάνω από το φράγμα των 400 για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.

Παράλληλα, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν τις εστίες να πολλαπλασιάζονται και ετοιμάζονται για νέες εντάξεις στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου για περιφερειακές ενότητες.

Για κρίσιμο 15ημερο έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί παράταση μια εβδομάδα το lockdown.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα άφησε από την πλευρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε «δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε».

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Όλα δείχνουν ότι στόχος της κυβέρνησης για την παράταση του lockdown είναι αφενός να δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας, αφετέρου να «σηκώσει ρολά» στο λιανεμπόριο μετά τα μέσα του μήνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ήδη έτοιμο προς χρήση ο νέος 5ψήφιος αριθμός (13032) που θα δέχεται την αποστολή SMS μόνο για τα ψώνια στα καταστήματα.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν μόνο ένα μήνυμα την ημέρα στο νέο πενταψήφιο με τη λέξη μετακίνηση και το ονοματεπώνυμο ώστε να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα.

Κατά τις πληροφορίες, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους έως τρεις ώρες για τα ψώνια τους, ενώ δεν θα γίνεται αποδεκτή η αποστολή δεύτερου SMS στο 13032.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, το εμπόριο αναμένεται να ανοίξει χωρίς click away, αλλά και click in shop, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πελατών αναλόγως τα τετραγωνικά μέτρα του εκάστοτε καταστήματος.

Ωστόσο, σε αυτό το νέο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, μαζί με τους επιστήμονες, έχουν πέσει στο τραπέζι ακόμα πιο αυστηρά μέτρα κατά την παραμονή των πελατών στα καταστήματα.