Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως ανάμεσα στους νέους, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.,  33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των ετών 2009-2014, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψιν και η παράνομη διάθεση καπνού.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν  με αφορμή την Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχειά από την KAPA Research και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως είπε, «ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα τη δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του νόμου».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ