O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Μετά από δύο και πλέον μήνες, οπότε και σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Σωτήρη Τσιόδρα (στις 26 Μαΐου ήταν η τελευταία), τα ανησυχητικά δεδομένα με την αύξηση των κρουσμάτων του ιού φαίνεται πως οδήγησαν στην επανεμφάνιση του λοιμωξιολόγου.

Εξάλλου, μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες, μετά από δημοσιεύματα, ότι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έχει διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και γι’ αυτό έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έχει αποσυρθεί και δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Μάλιστα τόνισε πως παραμένει επικεφαλής της ομάδας των ειδικών και συμμετέχει κανονικά στις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, τρεις φορές την εβδομάδα, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ας σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα διάφορα δημοσιεύματα αλλά και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν τον γνωστό λοιμωξιολόγο να παίρνει αποστάσεις από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Κάποιοι ανέφεραν ότι ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε πρόταση να μπει στην κυβέρνηση, στον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, αλλά αρνήθηκε, ωστόσο το σενάριο δεν ευσταθεί.

Μεγάλη ανησυχία για διασπορά από γάμους

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για διασπορά κρουσμάτων, που συνδέονται με γάμους, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της λήψης του μέτρου με το οποίο τέθηκε όριο 100 ατόμων σε θρησκευτικές τελετές και δεξιώσεις που συνδέονται με αυτές.

Τα κρούσματα αφορούν σε γάμους που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι άντρας που ήταν καλεσμένος σε γάμο στη Λάρισα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, χθες ανακοινώθηκε ότι τρία νέα κρούσματα έρχονται να προστεθούν στον γάμο, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία τα δύο αφορούν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και το τρίτο στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την dimokratiki, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και δημοτικός υπάλληλος της Ρόδου ο οποίος ήταν και αυτός προσκεκλημένος στον γάμο που μετατράπηκε σε υγειονομική «βόμβα» στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
Ανησυχία επικρατεί και στις Σέρρες καθώς την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν τρία κρούσματα κορωνοϊού που σχετίζονται με γάμο.

Σε κατάσταση συναγερμού ωστόσο έχει τεθεί η Αλεξανδρούπολη όπου την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι καλεσμένη σε γάμο που τελέστηκε το Σάββατο βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το evros-news.gr, η κοπέλα κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη αλλά μένει σε άλλη περιοχή της χώρας και μετέβη στην περιοχή για να παραστεί στον γάμο των φίλων της.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με τον γάμο στην περιφερειακή ενότητα της Αλεξανδρούπολης σχετίζονται μέχρι στιγμής 9 κρούσματα.

Τέλος, συναγερμός έχει σημάνει για τις αρχές και στη Λάρισα όπου εντοπίστηκα τρία νέα κρούσματα, δύο άντρες και μία γυναίκα, από τα οποία ο ένας ήταν καλεσμένος σε γάμο που τελέστηκε στην περιοχή, με συνέπεια να υπάρχει ανησυχία σχετικά με την πιθανή διασπορά του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τον κίνδυνο διασποράς του ιού από τους συνωστισμούς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αρκεί ένα άτομο θετικό στον ιό, ακόμα και ασυμπτωματικό, για να διασπείρει τον κορωνοϊό σε πολλούς περισσότερους.
Πηγή: iefimerida.gr